Razgovor:Petar Mrkonjić

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Petar Mrkonjić.
Rad na člancima
Pismohrane:


"Petar Mrkonjić (Imotska krajina, 17. stoljeće), hrvatski hajduk i hajdučki harambaša" i

"Da je komu pogledati bilo
ljutu zmiju Petra Mrkonjića:
u njega su oči sokolove,
a desnica Miloš Kobilića!

Često ide na Bosnu ponosnu,
vodi roblje na skelu makarsku
ter prodaje Turke u Latine
i lijepe bule i kadune. "

se ne slazu

Postavicu nekoliko pitanja:
1.Da li su Hrvati imali hajduke,posto to nikom nije poznato sem ocigledno piscu ovog clanka?
Mislis, to nije poznato Srbima. Jesi li cuo za toponim "Hajducki kukovi" na Velebitu? Stim da je kod Hrvata taj dio malo manje izrazen, jer su se Hrvati usprkos svemu vjerovao ti ili ne uspjeli obraniti od turaka.

2.Ako je i Petar Mrkonjic bio hrvatski hajdučki harambaša zasto se u ovoj pesmi poredi sa Milosem (K)Obilicem?
A zasto se nebi uspoređivao? Vi Srbi mislite da je svatko tko spomene nekog Srbina, ili postuje nekog Srbina automatizmom Srbin.

3.Zasto je pesma pisana u klasicnom srpskom desetercu i zar je ona jedna od prisvojenih srpskih pesama od strane Hrvata?
A zasto nebi bila pisana u desetercu? Po tvojoj logici, vecina danasnjih srpskih autora su zapravo Turci jer im muzika bas nekako baca na Tursku. Ocito je postojao odredjeni muzicki utjecaj.

4.Zar je srpski kralj Petar I tokom ratovanja u Hercegovackom ustanku uzeo ime Petar Mrkonjić po slavnom hrvatskom hajduku?
Ni prvi ni posljednji Srbin koji pokusava "posrbit" nesto tudje.

Историја се може променити нечијом руком али ако се само мало боље погледа испод површине права историја се може спознати.Толико од мене. — Prethodni nepotpisani komentar napisao je 93.86.30.217 (razgovordoprinosi) 18:30, 19. ožujak 2009.

Piši na hrvatskon i na latinici. Ovo je Wikipedija na hrvatskon jeziku. Inače ti neće nitko ništa odgovorit. Kubura (razgovor) 23:15, 19. ožujak 2009. (CET)

Naravno ja se izvinjavam na pisanju na cirilici na hrvatskoj wikipedii,to je bila samo mala provokacija jer sam zeleo brz odgovor koji sam i dobio.Nisam postovao pravila wikipedie jer me ona ni ne zanimaju buduci da ne pisem clanke za nju.Da ih kojim slucajem pisem postovao bih osnovno pravilo istorijske objektivnosti i realnog sagledavanja ponudjenih cinjenica.Zato sam vam i ukazao na neslaganja podataka koje vi navodite sa 2 strofe nasumicno odabranih iz pesme sa vaseg linka-A. Kačić Miošić, Razgovor ugodni naroda slovinskoga, Vitezovi Imotske krajine.Niste ni procitali pesmu autora vec ste odmah i njega i njegovog "junaka" nazvali hrvatskim.Ja ovde ne trazim svadju vec samo malo nazovi naucne rasprave.Verujem da je pisac ovog clanka inteligentna osoba,dovoljno inteligentna da mi odgovori na bar 3 od 4 postavljenih pitanja.Takodje mislim da ovom mom izlaganju nije potreban prevod na hrvatski iako sam uveren da pisem srpskim jezikom.Nadam se da smo se razumeli,hvala.

Promena termina "hajduk" u "ratnik" ne menja nista vec dokazuje vasu gresku.Sledece,on jos ostaje hrvatski.Da li je on bio Hrvat samo ako je rodjen u Hrvatskoj?I ako ste vec promenili termine u tekstu nemojte molim vas da ih menjate u mom prvom izlaganju.Doduse mozete obrisati tekst na cirilici ako vam to smeta a i imato to pravo.

Nemora nuzno biti Hrvat ako je rodjen u Hrvatskoj. Medjutim, ako je rodjen u Imotskoj Krajini....sanse da nije Hrvat su vrlo niske.