Razgovor:Pjesma Eurovizije

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Pjesma Eurovizije.
Rad na člancima


Tablica[uredi]

Čini mi se da su u tablici imena država pomaknuta za jedan stupac dolje, tako piše da se Eurosong 1989. održao u Jugoslaviji, a iz članka se doznaje da je to bilo 1990. Bilo bi dobro da netko prepravi to malo ako ima podataka. --Flegmatik 21:34, 28. svibanj 2007. (CEST)

Berlin / Hamburg te SFRJ[uredi]

pa dobro nek netko pročita ovaj tekst i nek mi nađe gdje piše da je Hamburg domaćin? http://www.bild.de/BILD/regional/hannover/aktuell/2010/09/10/grand-prix-nix/schnappt-sich-berlin-unseren-eurovision-song-contest.html — Prethodni nepotpisani komentar napisao je 82.132.25.3 (razgovordoprinosi) 12. rujna 2010., 23:56:04 (CEST)

Na istom mjestu gdje piše da je i Berlin... kad stigne službeno (a prvi najavljeni još u svibnju bio je Hamburg), ja ću to promijenit, ne boj se --Biljezim se sa štovanjem,Poe 23:58, 12. rujna 2010. (CEST)


za one koji su lijeni stisnuti - Stattdessen soll die Entscheidung jetzt zwischen Berlin und Düsseldorf fallen! — Prethodni nepotpisani komentar napisao je 82.132.25.3 (razgovordoprinosi) 13. rujna 2010., 00:11:54 (CEST)

ja bi se potpisao, ali ste me nažalost već 2 puta izbacili sa wikipedie pa se 3. put ne planiram učlanjivati! — Prethodni nepotpisani komentar napisao je 82.132.25.3 (razgovordoprinosi) 13. rujna 2010., 00:10:52 (CEST)

Kako ni njemačka ni engleska Wikipedija ne navode da je Hamburg otpao, ne peljaj. A 1989. je pobijedila JUGOSLAVIJA, ne HRVATSKA... jednostavno zato jer Hrvatska nije ni postojala tada, a Riva je predstavljala Jugoslaviju. --Biljezim se sa štovanjem,Poe 00:19, 13. rujna 2010. (CEST)
Edgare, mi se ne rukovodimo po en i de:wiki. Ostatak nije ni potrebno komentirati. -- Bugoslav (razgovor) 00:22, 13. rujna 2010. (CEST)

U svibnju je kao grad najavljen Hamburg, dok ne bude službena potvrda ARD-a ili EBU-a da je isti otpao, on tu ima stati... a 1989., pitaj svakog tko prati Eurosong, pitaj EBU, pogledaj malo po arhivi, pobijedila je Jugoslavija, ne Hrvatska, isto kao što je Joksimović bio drugi za Srbiju i Crnu Goru... kao što se i na SP-u rezultati Juge priznaju Jugi, tako se i ovdje rezultati Juge priznaju Jugi --Biljezim se sa štovanjem,Poe 00:25, 13. rujna 2010. (CEST)

Ne, u ovom slučaju može biti samo napisano i to bez zastavice. Hrvatska, SFRJ. I to na taj način. -- Bugoslav (razgovor) 00:26, 13. rujna 2010. (CEST)
Ne, ne može... ako se nastup na SP-u i osvajanje zlata SFRJ priznaje isključivo SFRJ, onda se i ovaj nastup i pobjeda priznaju SFRJ... Hrvatska tada nije postojala niti je itko Rivu oslovljavao kao hrvatski bend (na ESC-u), već kao jugoslavenski s mjestom osnivanja u Hrvatskoj... oko ovoga je već bilo sukova i dogovorena je ova verzija, nemoj ponovo i pogledaj malo arhivu --Biljezim se sa štovanjem,Poe 00:28, 13. rujna 2010. (CEST)
Ništa nije dogovoreno, barem ne na ovoj stranici. Također, kad već govoriš o Hrvatskoj, nauči nešto. Hrvatska postoji i postojala je, a tvoje priče o nepostojanju Hrvatske dovode do ovakvih i sličnih problema. -- Bugoslav (razgovor) 00:32, 13. rujna 2010. (CEST)

Hrvatska je bila u sastavu SFRJ, ali čak je i to nebitno. ESC i EBU koriste princip predstavljanja, dakle autor koji predstavlja određenu zemlju pobjedu donosi toj zemlji, ne nekoj zemlji koja je nastala, bila ili nešto treće... prema tvojoj je logivi pobjeda Celine Dion pobjeda Kanade (iako je jasno da je to pobjeda Švicarske na Eurosongu), kao što je i Terezin nastup za Monako jedne godine zapravi nastup Hrvatske, odnosno SFRJ? EBU koristi takav princip i ako je on u skladu s rezolucijom koja je donešena na Wiki i ako je u skladu s onim što se koristi na drugim člancima (tipa sportska natjecanja), mi ga moramo poštovati, uz distinkciju u samome članku, ali na jednostavnon popisu - ne --Biljezim se sa štovanjem,Poe 00:35, 13. rujna 2010. (CEST)

Bilo bi lijepo da ne govoriš o Kanadi i Švicarskoj te Monaku, jer o tome nije riječ ovdje.
Lijepo piše Hrvatska, SFRJ i to bez zastavice koja je potpuno suvišna.
-- Bugoslav (razgovor) 00:37, 13. rujna 2010. (CEST)

Ja govorim o načelu koje koristi EBU te koje se koristi u drugim člancima... dakle, ja govoriom o onome što jest... ti izmišljaš toplu vodu, a zastava je potrebna --Biljezim se sa štovanjem,Poe 00:39, 13. rujna 2010. (CEST)

Netko bi te već trebao upozoriti da ne rabiš EBU jer je to primarni izvor. EBU je pokazala što misli o SFRJ kad je bio nastup 1992. godine.
Tvoje priče o športskim natjecanjima nemaju veze s ovim pitanjem. Ako već želiš zastavice, postavi i onu SRH. Naše čitatelje neće zbunjivati EBU.
Ne izmišljam ja nikakvu toplu vodu.
A ti, kad već želiš suradnicima nešto odgovarati, potrudi se ne pisati da Hrvatske tada nije bilo.
Toliko, za sad. -- Bugoslav (razgovor) 00:42, 13. rujna 2010. (CEST)

Hrvatske o kojoj je govorio onaj IP gore, te iste Hrvatske o kojoj govoriš ti nije bilo... postojala je SRH koja je bila sastavni dio SFRJ i koja kao takva nije nastupala na ESC-u. Nije to EBU, nego je to načelo ESC-a... ako Kanađanks predstavlja Švicarsku i pobjeda ide Švicarskoj, ako Hrvatica predstavlja Monako i nastup ide Monaku, tako isto i hrvatski bend koji predstavlja Jugoslaviju pobjedu donosi Jugoslaviji, ne "Hrvatskoj", koja kao takova nije ni postojala 1989., nego tek nakon raspada SFRJ - a ti našim čitetaljima govoriš da je zemlja koja tada nije niti navedena (dakle prilikom nastupa, slubeni scoreboard i objava glasova) pobijedila - jednako smo u krivu --Biljezim se sa štovanjem,Poe 00:45, 13. rujna 2010. (CEST)


da, ali SFRJ ne postoji više i potpisana je sukcesija SFRJ u Beču! ne može pobjedu odnijeti država koja više ne postoji! i zovite me agent! — Prethodni nepotpisani komentar napisao je 82.132.28.228 (razgovordoprinosi) 13. rujna 2010., 00:48:10 (CEST)

OO7 ili OO2? Možda si Kecman... ako je DDR mogla pokupiti zlato an OI 1980., a ne Njemačka, kao i SR Rumunjska i SSSR i SFRJ, u kranjem slučaju, tako je ovdje pobjedu odnijela Jugoslavija --Biljezim se sa štovanjem,Poe 00:49, 13. rujna 2010. (CEST)


Netočno. (1) Lijepo piše Hrvatska, SFRJ
Također. (2) Sasvim je jasno da je pobjedila RIVA - ne yuga. RIVA je hrvatska glazbena skupina, a ne jugoslavenska.
(3) EBU nam ovdje enciklopedijski ne kroji ništa.
(4) Hrvatske je bilo, a to što je bila u sastavu - ničim ne umanjuje činjenicu njezina postojanja.
(5) RIVA je hrvatski sastav, ne jugoslavenski.
(6) RIVA je pobjedila - a to što je došla kao predstavnica Hrvatske, koja je pobjedila u SFRJ, to je manje važno. Dakle može pisati i jedno i drugo - s odgovarajućim zastavicama.
Toliko, Dođi na IRC. -- Bugoslav (razgovor) 00:50, 13. rujna 2010. (CEST)


i 1982. je pobjedila ZAPADNA Njemačka, a ne NJEMAČKA! i sve DDR Njemačke medalje se pribrajaju Njemačkoj - agent — Prethodni nepotpisani komentar napisao je 82.132.28.228 (razgovordoprinosi) 13. rujna 2010., 00:53:15 (CEST)

Nije istina, na OI se pribrajaju DDR-u, pogledaj... kao i SSSR-u i SFRJ... ali mi ovdge govorimo o onome što je bilo kad je bilo... dakle, Riva je hrvatski bend koji je predstavljao Jugoslaviju (JU), Tereza je Hrvatica koja je predstavljala Monako (MON), Celine Kanađanka koja je predstavljala Švicarsku (ŠVI), No Name Crnogorcni koji su predstavljali Srbiju i Crnu Goru (SiCG), Željko Srbin koji je predstavljao istu (SiCG), Katrina and the Waves Amerikanci koji su pobijedili za UK (UK), a Beatrice Francuskinja koja je nastupala za Bosnu i Hercegovinu (BiH) - ESC nije natjecanje nacija, već natjecanje zemalja i njihovih odabranih predstavnika, koji mogu biti iz bilo koje druge zemlje, dakle nema potrebe za ovim isticanjem van članka o pjesmi --Biljezim se sa štovanjem,Poe 00:59, 13. rujna 2010. (CEST)

ESC nije natjecanje država, već pjevača koji po određenom "ključu" dolaze na natjecanje. Također, na tom natjecanju nisu debitanti, već su to samo jednom i to pred svojom domaćom publikom. Tamo (na ESC), tamo imaju prvi nastup, tj. prvonastup. -- Bugoslav (razgovor) 01:02, 13. rujna 2010. (CEST)

ESC je natjecanje eurpskih država, ne pjevača... jer pjevači mogu natjecati samo ako predstavljaju državu... ergo, država je tu ključna. Ali opet, zašto ti uporno tjeraš vodu na svoj mlin ako je jedan administrator prilikom prijašnjega dogovora odobiro ovu moju verziju? Ti si taj koji se uvijek pozivao an admine i pravilo većine... tebe je podržao jedino IP koji je već odavde maknut (što govori o njemu) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 01:07, 13. rujna 2010. (CEST)

ESC je natjecanje u kojem ulogu imaju javne televizije, a i poneke privatne. Dakle to nije natjecanje država. Mi također nikako ne možemo znati je li IP onaj za koga se predstavlja. -- Bugoslav (razgovor) 01:09, 13. rujna 2010. (CEST)


zašto bi ja izmišljao da sam agent?! — Prethodni nepotpisani komentar napisao je 82.132.28.228 (razgovordoprinosi) 13. rujna 2010., 01:10:45 (CEST)

On je sam to rekao... dakle, možemno poći od te pretpostavke. Imaju javne televizije iz izvjesnih država... zašto se onda Bavarska ne može prijaviti? Ili Kosovo ili Vojvodina ili Istra, iako sve imaju svoju televiziju. U pitanju su države, javne TV koje biraju predstavnike "u ime" države i predstavnici koji predstavljaju državu, ali država je ključna. A i zašto ignorirap ovo s adminima? Ponavljam, zašto si išao protiv verzije koju je jasno odobrio administrator hrvatske Wikipedije? --Biljezim se sa štovanjem,Poe 01:13, 13. rujna 2010. (CEST)

(odgovor)
(od početne uvlake)

Izmjena kolege Jure Grm, 7. ožujka 2010. 22:49:15

Jure Grm je istina uklonio, ali je neke podatke kasnije (u sljedećoj izmjeni) vratio.

Također Jure Grm je članak prethodno i uređivao, te je u tom slučaju jednakih prava i obveza kao i svaki drugi suradnik. Naime, prethodno je uređivao članak, 7. ožujka 2010. (istoga dana) u 21:11:25

Te predstavnike (pjevače) njih biraju u današnje vrijeme telefonski pozivi i neka povjerenstva pri organizatoru. Javne televizije jesu te koje najčešće organiziraju, ali to mogu biti i privatne TV koje su učlanjene u EBU. Ograničenje je jedna TV po državi iz koje dolaze. Dakle, ograničenje postoji, ali postoje i specifične okolnosti, kao u slučaju SRH u sastavu SFRJ i Srbije u sastavu SiCG. Edgar je svoje rekao: jednostavno zato jer Hrvatska nije ni postojala tada. Takav pristup ne može biti nastavljen i kroz članak. Dodavanje relevantnih podataka ne može biti smatrano za neenciklopedijski.

Pristup koji rabi suprotna strana, gdje se stvari pojašnjavaju na način na koji pojašnjavamo strancima kako je u Kraljevini Jugoslaviji bio službeni "srpsko-hrvatsko-slovenački" - taj pristup je ovdje toliko izražen da se navode suprotne strane ne treba ni komentirati.

Za države koje su se raspale, a gdje se može sa sigurnošću nešto utvrditi, tamo se dodatni podatci trebaju navesti.

Sad, kad sam pogledao u povijest izmjena vidim i kolegu Kuburu, 2. svibnja 2009. u 01:28:37. Kuburin postupak je potpuno opravdan, jer je uklonjena očita pogrješka.

Ali, pogrješke nema kad se navodi uz SFRJ, dio odakle dolazi grupa Riva. SRH je država koja se samo preimenovala u RH; to što je SRH bila dio SFRJ - to ne može umanjiti njezinu državnost. RH je isto jedno vrijeme bila dio SFRJ.

Kolega Fraxinus je članak zaštitio, ali ga je odlučio nakon zaštićivanja uređivati. Dobro, nema problema, ali se ne može govoriti o EBU kao nekom čudotvornom i definitivnom izvoru, niti se može govoriti o isključivoj državnosti SFRJ.

Ako ćemo baš po pravu, javne televizije nisu predstavnice država. To što nose nazive koji ponekad imaju veze s državom, to ne znači kako one mogu zastupati državu. Država je ipak nešto drugo, posebno.

Izmjenu treba vratiti, i urediti situaciju kod SiCG.

EBU broji 1992. kao SFRJ, to nećemo slijediti. Tako ni u ovom slučaju pozivanje na ogranizatora, koji kao ima neko pravo određivati kuda što spada, ne vrijedi.

Lijep pozdrav, -- Bugoslav (razgovor) 01:59, 13. rujna 2010. (CEST)


SFRJ više ne postoji, tako da je pobjedila Hrvatska 1989! - agent — Prethodni nepotpisani komentar napisao je 82.132.23.28 (razgovordoprinosi) 13. rujna 2010., 15:45:41 (CEST)


1992 je Jugoslavija imala pravo nastupa jer je bila članica do 30.6.1992. Nakon toga je izbačena iz EBU-a zbog agresije. na Jugoviziji 1992 su sudjelovali predstavnici: Bosne, Srbije i Crne Gore. 01.01.1993 Hrvatska je postala članica EBU-a i time stekla pravo nastupa na ESC-u.

--Stripy (razgovor) 11:36, 12. rujna 2011. (CEST)

Radi se o tome kako je netko prisvajao samo za sebe sljednost bivše države. I o tome kako su birokracije raznih europskih i svjeetskih ustanova bile spore te dosta zaostajale za stvarnošću. Badinterova komisija je dosta prije jasno zaključila da se država raspada. A konferencija o Jugoslaviji iz rujna 1991. godine je još pokopala Jugoslaviju među mrtve. 03:25, 26. rujna 2011. (CEST)

kolko ja znam YUG kao država je postojala sve do 2003.

--Stripy (razgovor) 02:41, 14. listopada 2011. (CEST)

YUG je nestala. Bila je neka FRY. Kubura (razgovor) 05:55, 15. listopada 2011. (CEST)