Razgovor:Plansko gospodarstvo

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Plansko gospodarstvo.
Rad na člancima
Pismohrane:

Plansko gospodarstvo je na djelu danas u mnogim nazovimo tržišnim ekonomijama i nikako se ne može vezati samo uz socijalizam. --Lasta 09:05, 19. veljača 2009. (CET)

Mislim da se radi o nesporazumu: Plansko gosp. Je ono kad u centralnoj vlasti aparačiki odreduju tko dobi koliko kobasica, a koj grad koliko cipela... itd. U trzisnim gospodarstvia nema planskoga gospodarstva, a da poduzeca moraju planirati poslovanje to je druga prica. Soc gopodarstvo je ono s bonovima za gorivu, kavu, deterzente itd. koje znaju oni odnas stariji +40. --Croq (razgovor) 12:23, 20. veljača 2009. (CET)
Točno si rekao. Plansko gospodarstvo je ono kada u centralnoj vlasti aparatčiki određuju tko će koliko dobiti, kao što sada Obama određuje koliko će kome podijeliti novca (evo, uzmimo za primjer 25 miljardi dolara auto industriji) bez ikakve tržišne logike, naime auto industrija će dobiti novac da nastavi proizvoditi automobile koje nitko ne kupuje. Drugi primjer, svima dobro znan (EU negoduje već godinama radi toga), je plansko gospodarstvo u Francuskoj, gdje država otkupljuje sve poljoprivredne proizvode, po unaprijed dogovorenim cijenama, koje nisu tržišne nego zaštićene. Posebno treba istaknuti da dio tih proizvoda uništavaju jer ne znaju što bi s njima. Dakle, nikako nemoj tvrditi da u tržišnim gospodarstvima nema planiranja jer to naprosto nije točno. Vezivanje planskog gospodarstva isključivo uz socijalizam je pogrešno, jer planskog gospodarstva i planiranja ima i drugdje. Socijalističko plansko gospodarstvo je samo primjer vrlo lošeg uplitanja države u gospodarstvo, tj. primjer onoga kakvo plansko gospodarstvo ne treba biti (takve su bile mnoge stvari u socijalizmu, dobro zamišljene, ali slabo ili nikako provedene). Zato sam mislio da je promašen naslov, ali i veliki dio članka, kojeg bi trebalo doraditi. Pozdrav --Lasta 12:45, 20. veljača 2009. (CET)

OK, nebi sad o Obaminim mjerama i mjerama drugih koji pokusavaju sprijeciti kolabiranje financiskog sustava. Tocna ti je primjedba da planska gospodarstva postoje u socijalistickim i drugim sustavima. Ali ovo je clanak o soc. planskim gospodarstvu. Dakle u sustavu gdje vlasnici proizvodnih sredstava nisu privatnici. Ovaj clanak je naravno samo zacetak clanka o socijalisitikim planskim gosp. A trebalo bi napisati jos jako puno toga. ... --Croq (razgovor) 16:12, 20. veljača 2009. (CET)