Razgovor:Pokolj u Gudovcu

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Pokolj u Gudovcu.
Rad na člancima
Pismohrane:

Članak "Pokolj u Gudovcu" napisan je ili značajno poboljšan u okviru međunarodnog projekta CEE proljeće 2018. Na njemu je radio Suradnik:Fraxinus. Tema članka je Povijest u Hrvatskoj.


Komentar[uredi kôd]

Preneseno iz članka, Special:Diff/6628746.

Ovaj tekst napisan je komunističkom metodologijom i ta istina razlikuje se od priće Gudovačkih Hrvata koji su nazočili tim ratnim zbivanjima 1941.godine...Naime tih dana Cikuš je pregovorima uspio u Gudovcu razoružati tadašnje srpske oficire i vojnike koji su služili Kraljevini Jugoslaviji.

Gudovac je tada bilo jedno vojno i strateško središte (imao je veliku vojnu ekonomiju na Jelavi (današnji Kopesport, odnosno Bjelovarski sajam) i vojne magacine pune oružja i municije).

Nakon razoružavanja Srpski oficiri i neki vojnici osječali su se osramočeni, poniženi i izdani od svojeg Kralja Petra...Tako su nekako uspjeli stupiti u kontakt s četničkim 2.Konjičkim pukom te ih pozvali da pobiju sve Hrvate u Gudovcu zbog njihove NDH koja je bila proglašena čak dva dana prije u Bjelovaru od službenog proglašenja NDH u Zagrebu.Divljanje četničkog 2. Konjičkog puka "Car Dušan Silni" krvlju su platili stanovnici Slatine, Donjih Mosti i još nekih okolnih sela u tadašnjoj opčini Gudovac,Neki istaknutiji Srbi i četnički jataci prijetili su Hrvatima u Gudovcu i okolo da će im uskoro past glave i svakako da će na razne načine biti klani.

Grof Sedlaček jedini je imao radio u Gudovcu pa je tako čuo da nailazi u opčinu Gudovac 2.Konjički puk "Car Dušan Silni" i da ti četnici ubijaju nesrpsko stanovništvo na najsvirepiji način.Njegova kći na biciklu je odjurila u Bjelovar u Njemačku komandu i ispričala šta je na stvari, Njemci su obavjestili Domobransku bojnu i seosku stražu o dolasku četnika te su im postavili u tajnosti i tišini zasjedu u Gudovcu. KIada je 2.Konjički puk ujahao u Gudovac domobrani su otvorili oružanu vatru na njih i tako ih desetkovali, ostali su u panici jahali prema šumi Česma i potopili se u tada nabujaloj rijeci Česmi.


Nakon toga Domobrani i Seoska straža krenuli su u Srpske kuće koje su Srbi obilježili da ih četnici zaobiđu u svom krvavom piru nesrpskog stanovništva i hapsili samo muškarce koji su navodno četnički jataci ili vojvode.

Odveli su ih na Branu kraj potoka Plavnice i na toj livadi streljali 187 Srba iako je u tadašnjoj opčini Gudovac bili popisano 3000 Srba.


Poslije ovakvog čina komunističke vlasti su uljepšavale ovu priću i odmah osudile Gudovačke Hrvate kao genocidne ustaše...nakon oslobođenja 1945.godine partizani su iz male vojne bolni9ce (sada Osnovne škole) izveli oko desetak ustaša i domobrana te ih žive zapalili u zgradi opčine Gudovac i onda su partizani išli od kuće do kuće i terali ljude na ulicu da slušaju kako njihova banda cvili...

HRVI i umirovljeni stožerni narednik Tomislav Kos, 25. travnja 2023. u 13:34