Razgovor:Popis masovnih zločina nad Hrvatima u Domovinskom ratu

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Popis masovnih zločina nad Hrvatima u Domovinskom ratu.
Rad na člancima
Pismohrane:

Ovdje [1] spominje: "dragovoljci "nisu a priori protiv haaških istražitelja", ali traže da se isto tako istraže zločini u Lovincima, Svetom Roku, Barletama, Bilaju, Perušiću, Kosi, Korenici, Udbini, Širokoj Kuli...". Kubura 14:35, 29. studeni 2007. (CET)

Ovdi spominje [2] teroristički upad i ubojstvo trojice pripadnika MUP-a u Budačkoj Rijeci, općina Karlovac. Kubura 11:04, 12. veljača 2008. (CET)

Ovdi spominjedu [3] i Stazu, Kozibrod, Petrinju, Glinsko Novo Selo... Kubura (razgovor) 09:55, 21. travanj 2008. (CEST)

Točnije, govoridu o "najavljuje se da će usputno napokon biti oglašena potraga i za onim srpskim kolovođama koji su ubili više od tisuću ljudi u ovome kraju. Prije svega misli se na pokolje u Joševici, Baćinu, Stazi, Kozibrodu, Petrinji, Glinskome Novom Selu itd.". Kubura (razgovor) 18:56, 8. lipanj 2009. (CEST)

Ovo je ipak stranica o pojedinačnim ubilačkim pohodima. Pohod može biti unutar 1,2, možebitno 3 dana, ali nikako to rastezati na 4 mjeseca. Zato ono o Dalju - to je skup ubitstava. Kubura (razgovor) 02:11, 22. kolovoza 2010. (CEST)[odgovori]

Zasto vojak ne vojnik?--89.172.139.250 23:07, 23. studenog 2010. (CET)

1600 ubijenih Hrvata civila na Banovini[uredi kôd]

Članak u Hrvatskome fokusu Napominje kako je na Banovini ubijeno oko 2100 osoba hrvatske nacionalnosti, od čega 1600 civila i 500 vojnika. Sva dokumentacija, u kojoj se točno vidi tko je odgovoran za ubojstva, pljačke i paleži, proslijeđena je Državnome odvjetništvu Republike Hrvatske. Kubura (razgovor) 06:36, 1. kolovoza 2011. (CEST)[odgovori]

Zar ovo ne spada u "Dodatak"? --178.223.167.233 20:45, 16. studenog 2011. (CET)

Članak nije puko nabrajanje. Kubura (razgovor) 11:43, 17. studenog 2011. (CET)

Još jedan popis[uredi kôd]

Antin, Antunovac, Baćin, Balinci, Beli Manastir, Berak, Bilje, Bogdanovci, Bruška, Bučje, Cerić, Cetingrad, Čakovci, Čanak, Četekovac, Ćelije, Dalj, Donji Čaglić, Drežnik, Drniš, Erdut, Ernestinovo, Ervenik, Glina, Glinsko Novo Selo, Glinska Poljana, Grabovac, Gređane, Hrvatska Kostajnica, Hum, Ilok, Ivanovo Selo, Jankovci (Novi i Stari), Jasenice, Joševica, Kijevo, Korlat, Kostrići, Kraljevčani, Kusonje, Lipik, Lisičić, Lovas, Lovinac, Maja, Marinci, Medviđa, Mikluševci, Mohovo, Nadin, Negoslavci, Okučani, Pakrac, Pakrački Vinogradi, Petrinja, Pecki, Petrovci, Plavićevac, Poljanak, Saborsko, Selište, Skela, Smilčić, Smoljanac, Slunj, Sonković, Sotin, Struga, Svinjarevci, Široka Kula, Škabrnja, Šopot, Tenja, Tordinici, Tovarnik, Vaganac, Viduševac, Voćin, Zemunik Donji. Ovo su izgranatirani gradovi: Osijek, Vinkovci, Slavonski Brod, Karlovac, Gospić, Zadar, Šibenik, Dubrovnik.
Dio imena već se riješilo. Kubura (razgovor) 03:35, 3. siječnja 2013. (CET)[odgovori]

Ovdje [4] ima tekst "Srpski teroristi, uz pomoć JNA, počinili su stravičan masakr u Dalju (1.VIII.) te protjerali Hrvate iz Erduta, Dalja i Aljmaša (1.-3.VIII.). Uz prethodna ubojstva (u Kozibrodu, Zamlači, Strugi, Kuljanima i drugim selima na Banovini), to su prvi od niza masovnih ubojstava civila i ratnih zločina koje su srpske postrojbe počinile u Hrvatskoj. Tijekom 1991. zločini nad Hrvatima počinjeni su u selima na području općine Glina - kolovoz; u Berku, Tovarniku, Graboštanima, Stublju i Majuru (Kostajnica), Lovincu, Balincima, Četekovcu, Čojlugu (Slatina), Čorcima kraj Vrhovina ... - rujan; u Vagancu (Korenica), Širokoj Kuli (Gospić), Lovasu, Ivanovom Selu ... - listopad; u Saborskom, Vukovaru, Škabrnji, Nadinu, Grabovcu, Selištu, Drežniku, Klancu (Kordun) ... - studeni; u Tordincima, Joševici (Glina), Bruškoj (Benkovac), Voćinu, Humu, Čanku ... - prosinac '91.". Tekst je na stranicama Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata. Kubura (razgovor) 03:41, 3. siječnja 2013. (CET)[odgovori]

Petrinja[uredi kôd]

Masovna grobnica. Treba se ustvrditi jesu li te osobe ubijene u različitim vremenskim razmacima ili su dijelom masovnog zločina.
[5] "Podsjetimo se, iskopavanja na području Sisačko-moslovačke županije započela su prije destak dana, a osim osam žrtava iz masovne grobnice, ovih dana pronađena su i dva tijela na dva različita lokaliteta: jedno na lokalitetima Donje Jame i jedno na petrinjsko groblje.Istražitelji smatraju kako bi se pokraj masovne grobnice moglo pronaći još tijela nestalh hrvatskih civila. Naime, nakon okupacije veliki broj civila je ubijen i njima se izgubio svaki trag, neki su pronađeni brutalno ubijeni, obezglavljeni, kao što je to slučaj sa jednim tijelom u mjestu Graberje desetak kilometara nedaleko od Petrinje"
"Da su stvarno u pitanju civili može se vidjeti već na prvi pogled, s obzirom na odjeću, odnosno ono što je presostalo od odjeće na njima. Preko ljudskih posmrtnih ostataka prebačeni su leševi domaćih životinja, krava, pasa, mačaka, što još dodatno ovu užasnu sliku čini užasnijom." "Nitko nije znao da se tu nalazi masovna grobnica a lokalitet je proteklih godina služio kao smetlište".
Masovna je grobnica kraj Petrinje u smjeru Hrvatske Kostajnice. U nju je bačeno osmero civila, a masovna grobnica je iz 1991. godine. Kubura (razgovor) 05:38, 14. svibnja 2013. (CEST)[odgovori]

Ima li neki izvor koji govori o ovome? [6] Ima li koji novinski članak, policijsko izvješće, materijal u DORH-u, izvješće EEZ-ovih promatrača, enciklopedijska natuknica? Kubura (razgovor) 09:56, 20. studenog 2014. (CET)

Ima ovo [7] Pronađena nova masovna grobnica u Petrinji. Koliko je masovnih grobnica u Petrinji pronađeno?
Ovdje se spominje masovna grobnica ubijenih 20 Hrvata iz Drežnik-Grada i okolnih sela. [8] Kubura (razgovor) 10:00, 20. studenog 2014. (CET)

[9] Ovdje spominje žrtve kod Petrinje. Kubura (razgovor) 10:53, 20. studenog 2014. (CET)

[10] Ovdje se spominje sudska presuda i izjave svjedoka. "Poginule su pokapali na grobljima "Sv. Benedikt" i "Sv. Nikola", a mnoge su pokapali u dvorištima i vrtovimana licu mjesta gdje su ih našli. Smatrali su da su to vlasnici tih kuća ili stanari. Osim toga, sačinjena je i zajednička grobnica koja se zvala "Ekonomija" i bila je krugu kasarne "Vasilj Gaćeša". Mrtve su tako skupljali 5 - 6 dana, , a počeli su iza posljednjeg napada 21. rujna 1991. godine. Kako je vodio o tome statistiku, prisjeća se da je on sa svojom grupom na taj način pokopao oko 30 ljudi. Zamijenio ga je na tome poslu potporučnik Popović koji je rekao da je pokopao 25, a zatim je taj posao preuzela civilna zaštita i oni su pokopali oko 60 ljudi. Prema izgledu poginulih i stanju u kojem su leševi bili zaključuje, da je bilo poginulih iz napada 16. rujna,21. rujna 1991. ali i nakon toga. Po njegovoj ocjeni to su sve bili muškarci i žene u starosnoj dobi od 30 do 50 godina. Bilo je svega nekoliko pripadnika policije i ZNG-a. Sve ostalo civilno stanovništvo." Spominje se masovna grobnica. Podatke za 4. studenoga 1991. i 76 ubijenih još ne nalazim, međutim po ovome ovdje se radi o brojci većoj od 76 osoba. Kubura (razgovor) 08:59, 23. studenog 2015. (CET)

Hrvati iz BiH[uredi kôd]

Zašto se ovom popisu ne bi mogli ubrojiti zločini počinjeni nad Hrvatima u Bosni?--Éber Donn (razgovor) 22:29, 12. travnja 2014. (CEST)[odgovori]

Lovinac, treći put?[uredi kôd]

[11] Po ovome ispada da su velikosrpski pobunjenici 25. kolovoza 1991. u Lovincu počinili zločin nad Hrvatima. Kubura (razgovor) 05:09, 8. listopada 2015. (CEST)[odgovori]