Razgovor:Popis papa

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Popis papa.
Rad na člancima
Pismohrane:

Popis papa Rimokatoličke Crkve[uredi kôd]

Kod ovog popisa vlada prava zbrka. Zašto? Trebalo bi se odlučiti za ujednačeno poimenovanje papa, kao što imamo npr. u engleskoj Wikipediji: Pope Linus, Pope John XV, Pope John Paul II, Pope Benedict XVI, Pope Francis. U hrvatskom popisu papa pak ima različitih poimenovanja, već od početka kao i na kraju, na pr.: Sveti Lino (kod ovog popisa papa se u naslovu neka izostavlja »sveti«, jer je već označnica »papa« dovoljno jasna); Anaklet, Aleksandar I., papa (neka bude ili sa točkom ili bez točke, ali uvijek jednako. Neka bude naziv papa uvijek na početku, a ne jednom ispred, drugiput iza). Tako imamo nadalje: Benedikt XVI., ali: Papa Franjo.

Da zbrka bude još veća, u popisu su jedni nazivi, u stvarnosti pak drugi, pa onda točka: Ivan Pavao II. (pisano sa točkom), dočim je Benedikt XVI bez točke. To znači, da bi trebalo najprije ujednačiti nazive u popisu, tako da imaju svi jednaki naziv, to jest „papa“, dakle: Papa Franjo itd.. Trebalo bi pisati jednako kod svakog pape, da je prvo naziv papa, onda ime te brojka, ako je ima. Kod brojke bi bilo dobro napisati točku, jer tad se sigurno znade, da je to redni broj a ne glavni, makar imaju Englezi bez točke - a ne moramo ih nasljedovati baš u svemu, nego samo u dobrim, pametnim i logičnim stvarima, koje također imaju – pored onih drugih. To bi trebalo onda provjeriti i kod pojedinih imena te preusmjeriti na ona pravilna.

Poimenovanja su jednaka u srpsko-hrvatskoj Wikipedije, i u njoj vlada jednaka zbrka. Zbrka vlada i u srpskoj Wikipediji, gdje je jednom npr. Papa Bonifacije VIII, drugi put samo Martin IV (bez naziva Papa!).

Lijepi primjer za jednoobrazno i dogovoreno jednako poimenovanje ima Wikipedija na engleskom, slovenskom, pa i njemački, talijanski, mađarski su u redu; a kao što sam mogao primijetiti, i mnoge druge Wikipedije (možda čak i sve) imaju neki red u poimenovanju; zbrku sam našao samo kod navedenih. Tko se na takve stvari i preusmjeravanja razumije, neka to ispravi. Hvala.--Stebunik (razgovor) 21:40, 27. listopada 2014. (CET)[odgovori]

Stanja na drugim wikipedijama nas se ne tiču. Nisu drugdje ništa bolji od nas. O tome je li negdje propuštena točka, to je operativna stvar, to se lako rješava, kao i naziv "papa" u imenu članka.
Grješke i nedosljednosti ispravljamo u hodu. Tako radimo od prvih dana. Kubura (razgovor) 06:42, 14. studenog 2014. (CET)