Razgovor:Povijest Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Povijest Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.
Rad na člancima


Tema je osjetljiva a ovdje se piše na nivou nižem od paušalnog. "Osnovni uzroci raspada Jugoslavije bile su nesklad između ekonomske moći (najrazvijenije republike bile su Slovenija i Hrvatska) i političke moći." Kakva je ovo rečenica? Ili "Problematičnost je bila pojačana što su utjecajni srpski politički krugovi u Hrvatskoj često bili kočnicom kvalitetnih, odnosno nužnih (autocesta Split-Zagreb) gospodarskih i političkih pomaka u SR Hrvatskoj, a svaka kritika tih srpskih krugova je donosila teške političke optužbe, progone i kažnjavanja kritičarima." Prije bi se reklo da je ovakav način razmišljanja uzrok raspada Jugoslavije, a ne navedeno u rečenici. Ovakvo pisanje nije potrkepljeno nikakvim argumentima i po idealizmu se može mjeriti sa dogmatskom teodicijom. Ipak, urednici ovdje nesvjesno priznaju da je nacionalni kompleks uzrok raspada Jugoslavije i to isti onaj nacionalni kompleks u kojem sada živimo. Pri tome je potpuno propušteno da se fenomenološki osvrne na genezu današnjeg nacionalnog problema, a pogotovo na Jugoslovenski pokušaj i neuspjeh rješavanja tog problema (kroz čitavo postojanje Jugoslavije, pa čak i od 1918. godine bilo je nebrojeno ustavnih reformi upravo sa ciljem da se izađe u susret svim zamjerkama na nekakvu nacionalnu neujenačenost). Gurati to pod tepih znači samo priznati svoje ulogu u problemu, infantilno prebacujući svu krivicu za svoj nacionalizam i stanje duha na drugu nacionalnost. Najbolja potvrda toga je i što se isto može napisati upravo za tu drugu nacionalnost. Cjelokupan tekst je toliko nestručan, paušalan i nacionalno opterećen da ga je nemoguće popraviti.— Prethodni nepotpisani komentar napisao je Zmajew (razgovordoprinosi)

Apsolutno se slažem sa prethodnim komentarom. Sadržajno i jezično ovaj je članak ispod svake prihvatljive razine. Osim iznošenja stavova u manjem postotku donosi historiografske podatke. Hajdarovic (razgovor) 21:33, 14. rujna 2015. (CEST)
Svim znalcima zainteresiranima za ovu temu: ovdje su upute o uređivanju stranica za slučaj da ste zaboravili kako se to radi. Face-wink.svg Maestro Ivanković 21:45, 14. rujna 2015. (CEST)