Razgovor:Povijest Zagreba

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Povijest Zagreba.
Rad na člancima


kameni zdenac

Krunište zdencu u vlaškoj 23. postavlja zagrebački biskup Maksimilijan Vrhovac u spomen blaženom Augustinu Kažotiću.O tome govori natpis na Oplošju:u prijevodu Bogu najboljem i najvećem crpst ćete vodu u radosti iz izvora spasitelja.Vodu koja je molitvama od Boga.Izmolio blaženi Augustin Kažotić.Zagrebački biskup Maksimilijan Vrhovac.Svećenik slavlje crkve ovim je kamenom opisao 1823. godine.


Može li netko srediti ovu tablicu u članku?--Donatus 07:56, 3. kolovoz 2007. (CEST)

Ljetopis :([uredi]

1838.

Otvorena je zagrebačka Čitaonica.

1840.

Zagreb je prvi put snimljen, samo godinu dana nakon otkrića fotografije.

Održana je prva kazališna predstava na hrvatskom jeziku - izvedena je drama "Juran i Sofija" Ivana Kukuljevića.

....

Itd, itd, sve iz:

Plan grada Zagreba: Zagreb, Sesvete, Velika Gorica, Zaprešić, Dugo Selo, Samobor / (tekst o Zagrebu i Ljetopis Ivan Bertić) Školska knjiga, Zagreb, 1993.

Dakle, identičan tekst (izvukao sam samo dio, sve je isto)...

Pogledajte i ovo: [1]

Jesmo li sasvim sigurni da imamo dozvolu to objaviti na Wikipediji?!?

--dnik 21:40, 2. prosinac 2007. (CET)

Andautonijci?![uredi]

Wikicitati „Na području današnjeg Zagreba živio je starosjedilački rod Andautonijaca. Iskapanjima su otkriveni bedemi, ostaci kanalizacije, nekropole, tragovi luke i mnogi sitni materijali. Jezgra stare Andautonije bila je na mjestu današnjeg sela Šćitarjeva, na desnoj obali Save, 7 km sjeveroistočno od Velike Gorice. Andautonijci iščezavaju tijekom razdoblja od 4. do 7. stoljeća za vrijeme velikih seoba naroda, a pripadnike ostataka plemena pridošli Hrvati u 7. stoljeću nazvali su Vlasima, a njihovo selo Vlaška ili Laska ves.”

Što li samo to znači? Kako to prije nisam vidio. Ma kakvi Andautonijci! Andautonia je rimski vojni logor, nisu postojali nikakvi Andautonijci. Na području Hrvatske su prije dolaska Rimljana živjela ilirska ili njima srodna plemena, a poslije su došli i Kelti. Dolaskom Rimljana to se stanovništvo romanizira te su njihove ostatke Hrvati i ostala novodoseljena slavenska plemena počeli nazivati Vlasima. --Flopy (razgovor) 20:37, 29. lipnja 2009. (CEST)