Razgovor:Prave pčele

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Prave pčele.
Rad na člancima
Pismohrane:

Milim da, u dogovoru s autorom članka, treba odlučiti o njegovu preoblikovanju. Taksokvir i tekst su u potpunom neskladu. U članku je riječ gotovo isključivo o "domaćim", medonosnim pčelama, a natporodica koja se kao tema članka navodi u taksokviru, treba sadržavati ponešto o svih oko 20.000 različitih kukaca koji su dio ove natporodice. Branka France 11:57, 7. ožujak 2007. (CET)


Da, dobro uočeno, neke tekstove bi trebalo iz teksta pčele samo prebaciti na stranicu medonosna pčela. Prijedlog da se prebace kompletni naslovi:

  • Vrste pčela i proizvodi
  • Razvojni ciklus rađanja pčele
  • Radni zadaci do 21. dana života
  • Radni zadaci od 22. dana života
  • Uzimljavanje pčela
  • Rojenje pčela
  • Bolesti pčela

ti dijelovi su u stvari namijenjeni više medonosnoj pčeli , a ne pčeli kao kukcu. Time se i dobija na prostoru za pisanje opčenitih tekstova o pčeli . toni I još nešto na stranici o pčelama trebalo bi dodati sliku Image:ApisDorsataHive.jpg ali mi ne lovi pa neznam zašto ako možete pogledati i ubaciti. Tih slika nema previše (u Hrvatskoj ih nema) a mislim da je baš dobra.

Toni,[uredi kôd]

odakle si naveo naziv slike čiji unos u članak želiš? Nisam ju našla na Commonsima, jedinom mjestu s kojeg se slike mogu unijeti direktno. Naravno, to nije jedini mogući izvor slika, ali da bih znala kako dalje, trebaš mi navesti izvor. --Branka France 12:43, 9. ožujak 2007. (CET)

Eh, zaboravila sam još nešto JAKO važno: Izdvajanje teksta o medonosnim pčelama bi bilo dobro da napraviš ti, da ti ne napravimo zbrku u članku. Ako

Toni,[uredi kôd]

uzgred jedna molba....naučio si se potpisivati sa "tildama" ~ ali bilo bi dragocjeno da staviš 4 tilde, jer tada ostaje zapisano i vrijeme, odnosno, datum kada si nešto napisao, što dobro dođe za orijentaciju :-) Pozdrav --Branka France 13:00, 9. ožujak 2007. (CET)

AHA, dakle tilde :)[uredi kôd]

Dakle slike su riješene dtom je pronašao/la da slike nisu u kao onim Commonsima nego su ubačene u njemačku wikipediju pa.... dakle.... kao ne mogu se učitati - neznam Eto kod medonosnih pčela članak napreduje nema više tu previše zbrke ako bude trebalo lako se popravi samo da se ne pobriše sve ali valjda postoji nekakav back up? Treba malo samo ušminkati i dovršiti neke tekstove. Sadašnji tekstovi su u stvari tekstovi o Kranjskoj sivoj pčeli medarici ali tu je vrlo tanka crta pa se može koristiti gotovo za sve medonosne pčele uz male preinake dakle: opis, boja, izled, foto i sl. a ja mislio da se to ubacuje onak preko tipkvnice pa mi se nije dalo :) Evo sada pokušaj sa 4 tilde: Toniakarlovic 14:29, 9. ožujak 2007. (CET)

Toni, jako je bitno da se tekst i naslov članka slažu. Bilo bi super kad bi dijelove izdvojio u članaka Kranjska pčela ili kako se već zove. Inače, malo sam ti ušminkao neke članke, ništa posebno:
  • maknute višestruke poveznice na iste pojmove (dovoljno je jednom po članku)
  • maknuo poveznice na med u samom članku med
  • popravio poveznice na neke biljke (latinska imena potraži ona internetu) i slično

Čitam sve što napišeš :). Pozdrav! --Tycho Brahe 09:12, 12. ožujak 2007. (CET)

Kranjska pčela - siva pčela - pčela medarica - medonosna pčela[uredi kôd]

Da, pčele su misterij. Mislim da nema potrebe otvarati nove stranice i odvajati "Sivu pčelu" koja je u stvari ista/identična kao "Kranjska pčela" (u stvari i je Kranjska pčela). Time bi dobili puno malih identičnih stranica. Sve su medonosne pčele više manje slične. Glavna im je osobina prema kojoj se razlikuju od pčela samica recimo u nazivu: "Medonosna pčela". Možemo dakle ići i u širinu i dobiti osim izgleda (slika), i nekih sitnijih razlika gotovo identične članke: apis mellifera, apis cerana, apis dorsata, apis florea, Apis Meliponinae. Kranjska pčela ili Siva pčela zastupljena je u našem pčelarstvu (i ne samo našem). Talijansku pčelu mislio sam obuhvatiti kraćim člankom recimo kao u članku kada se ubaci glavnina može se lako prijeći na opisivanje svake vrste posebno Europske vrste pčela . Recimo vidi it:Ape slika već stvara potpuno pogrešan dojam kod slučajnog posjetitelja, dok je i kod njih tekst apis mellifera daleko širi. Na svijetu dakle ima približno 20 000 vrsta pčela, no moje je mišljenje da se trebamo posvetiti na dvije odnosno preciznije tri glavne strane: Pčela, Pčela medarica ili Medonosna pčela i Solitarna pčela. Na njima stvoriti jake sadržaje koji se kasnije bude li potrebe i volje wikiholičara mogu širiti na svih 20.000 vrsti koje sve baš nisam sreo (bar mislm) sve i ne poznajem ih dovoljno da bi ih mogao opširnije opisivati, možda tek nešto malo što sam pročitao.

Ovaj suradnik pogrješno poima vrijeme i sve radi u posljednji trenutak, pogotovo kada su mu rokovi za vratom.

Toni akarlovic 08:28, 13. ožujak 2007. (CET)

Usklađivanje sa znanstvenom klasifikacijom[uredi kôd]

Porodica pčele Apidae sadrži 3 potporodice: 1. Prave pčele Apinae 2. Bumbare Bombinae 3. Meliponinae, tropske pčele koje nemaju hrvatsko ime.

Potporodica prave pčele Apinae sadrži vrste: 1. pčela medarica Apis mellifica 2. indijska pčela Apis dorsata i dr.

Vrsta pčele medarice Apis mellifica sadrži podvrste, varijacije: Kranjska pčela, Talijanska pčela i dr.

Predlažem da se ovaj članak u kojemu se govori samo o potporodici (Apinae) nazove prave pčele i da se negdje na početku teksta objasni da prave pčele u svakodnevnom govoru nazivaju pčele. Članak (Apidae), cijelu porodicu pčele, tek treba napisati.

Dio teksta ovog članka koji govori o Kranjskoj pčeli, Talijanskoj pčeli i dr. trebalo bi prebciti u članak pčele medarice (Apis mellifica). --Svjetlana (razgovor) 23:18, 6. svibnja 2010. (CEST)[odgovori]

Dio članka koji govori o solitarnim pčelama spada pod cvjetare, mada nije baš jasno na koje se porodice misli, odnosno, ovako napisano izgleda kao da sve ostale porodice cvjetara koje nisu Apidae stavlja u istu kategoriju pčela samica. --Svjetlana (razgovor) 23:59, 6. svibnja 2010. (CEST)[odgovori]