Razgovor:RMS Titanic

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku RMS Titanic.
Rad na člancima
Pismohrane:

Poginulo ili utopilo ih se 1.523, od toga 338 muškaraca i 316 žena, dok su ostalo bila djeca.

Ova mi se informacija čini netočnom jer mi nije jasno kako je moglo toliko mnogo djece poginuti, kad su na kraju ostali većinom muškarci, dok je vežina djece i žena spašeno zbog prednosti. "Women and children first". Flegmatik 1.10 14. travnja 2007. (CEST)


Titanik se polako raspada

21-08-2003


Najpoznatija svjetska brodska olupina -Titanik mogla bi uskoro, za nekih dvadesetak godina, nepovratno nestati... Uzbunu su podigli podvodni istraživači koji su godinama redovno posjećivali ostatke čuvenog broda na dnu u kanadskim atlanskim vodama. Prilikom najnovije posjete, uočili su da se rdja proširila i zahvatila mnogo veći procenat površine na metalnim dijelovima čuvenog putničkog parobroda potopljenog nakon udara u ledeni brijeg tokom prvog putovanja.

Neki od eksperata kažu da su višestruki pokušaji podizanja Titanika na površinu, kao i odobrene ali i ilegalne posjete turista i lovaca na potopljeno blago, mnogo doprinijele bržem korodiranju broda. Medjutim, drugi tvrde da je uzrok ovako brzog rdjanja u inače hladnim vodama - prije svega u pojačanom ribarenju iznad tog područja.

Smanjena količina ribe, kaže jedan od eksperata, znači i da je uništena prirodna regulacija količine mikro- organizama. Oni sada padaju na dno i biološkim putem podspješuju koroziju.

Tempo propadanja olupine je takav da, kako su naučnici izračunali, more i rdja dnevno pojedu oko 300 kilograma željeza sa Titanika. Paluba, oficirske kabine i jarbol već su se urušili i nestali pod pijeskom, a rdja je opasno zahvatila i pramac broda, čuven kao mjesto sa kojeg je Leonardo di Caprio u filmu Titanik - uzvikivao: Ja sam kralj svijeta.

Brisanje potpoglavlja "Proročanstvo katastrofe"[uredi kôd]

Odjeljak "Proročanstvo katastrofe" je skup nelogičnih izjava bez ijednog navedenog relevantnog (ili bilo kakvog) izvora informacija. Zasniva se na pogrešnoj pretpostavci da korelacija implicira kauzalnost (sličnosti okolnosti potonoća Titanica i fiktivnog broda iz romana Futility su takve kakve jesu, ali to nikako ne dokazuje da je u pitanju išta više od "zabavne" slučajnosti). Odjeljak nikako ne dostiže propisane Wiki standarde kvalitete te ću ga sukladno tome obrisati.--Cosmos2718 (razgovor) 10:27, 10. listopada 2015. (CEST)Cosmos2718[odgovori]

Kako pišete: "Zasniva se na pogrešnoj pretpostavci da korelacija implicira kauzalnost (sličnosti okolnosti potonoća Titanica i fiktivnog broda iz romana Futility su takve kakve jesu, ali to nikako ne dokazuje da je u pitanju išta više od "zabavne" slučajnosti)", tako nešto bi se trebalo napisati u članku a ne odmah brisati čitav odjeljak. Netko se ipak potrudio napisati nekoliko redaka o tome. Ako je sve na razini, kako pišete "slučajnosi", čak je i to vrijedno spomena u članku. Dok se o ovome ne raspravi članak je zaštićen, tako da novi i neprijavljeni suradnici ne mogu uređivati članak sljedeća dva tjedna. Zahvaljujem na razumijevanju.--Ivica Vlahović (razgovor) 10:35, 10. listopada 2015. (CEST)[odgovori]
Zar je uloženi trud mjerilo po kojem se određuje je li nečemu mjesto na Wikipediji ili ne? Naravno da nije, bitan je isključivo sadržaj. Doduše, slažem se da je dobra ideja zaštititi članak na 2 tjedna kako bi se dalo vremena da se razgovara o odjeljku. Možda netko preuredi odjeljak u nešto kvalitetno iako trenutno za to ne vidim potencijala. U obliku kakvom je, odjeljku nije mjesto na Wikipediji.--Cosmos2718 (razgovor) 16:04, 10. listopada 2015. (CEST)cosmos2718[odgovori]