Razgovor:Savezna Republika Jugoslavija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Savezna Republika Jugoslavija.
Rad na člancima

Naziv Državne zajednice[uredi]

Po našem pravopisu nazivi država pišu se sve veliko, valjda da nam bude lakše. Zato pošto je ovo HR Wiki trebalo bi pisati Državna Zajednica Srbija i Crna Gora. Opet i tu bi trebalo razmisliti da nama na HR Wiki nije bitno što su je oni zvali Srbija i Crna Gora jer mi imamo padeže, pa je zato Srbije i Crne Gore bolje.

Nisam napravio ovu izmjenu zato što na HR Wiki točnost i onako nije važna. Preciznost još manje, a pravopis najmanje.

Goran 02:25, 27. veljača 2007. (CET)

Etnicko ciscenje Albanaca o kojem pisete nije bio uzrok bombardovanja, jer je nastupilo posle pocetka istog, a pravi razlozi nisu oni koje ste mogli da vidite na BBC-u, bas kao ni za bombardovanje Avganistana, Iraka i ostalih zemalja (od 2. svetskog rata pa do danas SAD su ucestvovale u 50-ak ratova, a ni za jedan razlozi nisu bili kao oni sto su mogli da se cuju po njihovim medijima, i medijima koje finansiraju i kontrolisu). Tacno je da je dosta Albanaca proterano za vreme bombardovanja, ali je takodje istina da su se nakon bombardovanja svi oni vratili, i dovukli sa sobom jos toliko Albanaca iz Albanije, a da su svi Srbi, ali i Romi i Crnogorci i dosta Goranaca, i ostalih proterani i da se oni nisu vratili i da se nikada nece ni vratiti. Postavlja se logicko pitanje, ako je Jugoslavija ili Srbija ugnjetavala Albance, zasto su ti Albanci ubijali i proterivali Rome? Postavlja se jos jedno pitanje, kako to da svuda u Svetu, kada neko hoce protiv zakonito, koristeci terorizam da odcepi deo neke zemlje (pogotovo ako se radi o delu na kojem je ta zemlja nastala), ne nastupi bombardovanje one zemlje od koje taj deo pokusava da se otcepi? Pa zar onda ne treba bombardovati SAD zbog Teksasa, Englesku zbog Skotske, Severne Irske i Velsa, Spaniju zbog Baskije i Katalonije, Francusku zbog Korzike, BiH zbog Republike Srpske, Hrvatsku zbog RSK...

To bombardovanje je bilo protivno medjunarodnom pravu, nastalo je bez odluke UN-a, tokom agresije prekrsene su sve konvencije ratnog prava, ubijani su civili, pogadjane su skole, bolnice, autobusi, kolone izbeglica, a posledica bombardovanja je bilo etnicko ciscenje Srba, i 1000 procentno povecanje broja obolelih od raka, leukemije i drugih bolesti izazvanih zracenjem.

Lepo je i prihvatljivo za Hrvate da za sve okrive Srbe, ali postavlja se pitanje zasto Albanci imaju problema i u Makedoniji i u Grckoj (dakle gde god ih ima), i zasto Makedonija nije bombardovana (malo je falilo da izbije gradjanski rat)? Danas se u Svetu u oko 20-ak zemalja sprovodi mnogo veca tortura od one koju je SRJ sprovodila nad Albancima (a Albaci, odnosno OVK su svakoga dana vrsili teroristicke napade i ubijali nevine ljude, i pokusavali da otcepe deo teritorije jedne zemlje - direktno krsili ustav i osnovne vrednosti jednde drzave), pa nikome ne pada na pamet da bombarduje tu zemlju, osim ako ona slucajno ima naftu ili je vodeca u proizvodnji narkotika. Paralela sa Kosmetom je ta sto ono poseduje rudna bogatstva procenjena na 100-tinak milijardi dolara, ali i ta da je u najuticajnijoj zemlji sveta SAD-u prisutan velik broj lobista, koji su svakodnevno deo svojih prihoda od kriminala usmeravali na lobiranje.

Razlozi koje sam naveo mozda i nisu 100% tacni, ali ove koje ste vi naveli sigurno nisu, ipak je ovo enciklopedia, a to da je neka zemlja bombardovana zbog etnickog ciscenja koje je nastupilo tek posle pocetka tog bombardovanja (informisite se malo bolje), i da se zbog toga neka zemlja uopste napada su neozbiljni za jedan enciklopedijski tekst. Daleko od toga da branim Milosevica, ako neko treba da ga mrzi onda su to Srbi, a ako neko treba da ga voli onda su to Albanci, Slovenci pa i Hrvati, jer im je on obezbedio (ili je samo radio po necijem nalogu - ali to nije bitno), da dobiju nove etnicki ciste drzave, na stetu Srba. Da je na celu Srbije bio neko drugi (ili da je SAD imao drugacije planove), pitanje je sta bi danas bilo, ali jedini uspeh koji bi se uslovno mogao pripisati Milosevicu je sprecavanje egzodusa Srba iz Bih, onakvog kakav je bio u Hrvatskoj i na Kosmetu, ali i to je malo kada se uzme u obzir da je steta nastala njegovom vladavinom tolika da okolni narodi okrivljuju Srbe za etnicka ciscenje, a da su jedino Srbi definitivno ocisceni iz nekoliko drzava (uz muslimane koji su ocisceni iz nekih delova BiH)— Prethodni nepotpisani komentar napisao je 91.143.217.107 (razgovordoprinosi)

Povod je bio incident Jugoslovenske armije i OVK, koji je Vilijam Voker okarakterisao kao masakr nad Albanskim zivljem. Istraga o samom incidentu je delimicno izvrsena, tj. nije zavrsena, ali bez obzira na to, NATO objavljuje rat SR Jugoslaviji bez odobrenja Saveta bezbednosti i UN.— Prethodni nepotpisani komentar napisao je Stefan VL (razgovordoprinosi)