Razgovor:Sisak

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Sisak.
Rad na člancima


U Letovaniću se govori(o) oblik hrvatskog jezika koji nije niti kajkavski, niti štokavski, nego je 'kekavski': 'ke?' umjesto 'kaj?' ili 'što?'. 'Letovanci' su također i naziv za stanovnike sela Letovanića, a koji su Sisak nazivali 'Sisek'. Sisek --89.164.254.145 04:10, 13. travnja 2012. (CEST)


SISSEK (Hungarian, Sziszek; Croatian, Sisak) 1911 Encyclopædia Britannica

kakve su ovo besmislice o tome da završetak imena grada na -ek znači da je bio kajkavski? spominje se u tekstu da je Sisak arhaično bio Sisek, a kada je postao štokavski promijenio ime u Sisak, što je obična glupost, jer završetak imena grada na -ek nalazimo samo u stranim vezijama imena, recimo 1911. je grad nedvojbeno štokavski, dok stranci svejedno upotrebljavaju Sisek kao naziv za grad, vidjeti Encyclopædia Britannica iz te godine, što automatski ruši tezu da je grad preimenovan nakon promjene narječja, jer preimenovanje se nije ni dogodilo, odnosno Sisek nije nikakav stari kajkavski naziv nego mađarska vezija imena


Vidim da ne razlikujemo četvrti od naselja, pa spominjemo nekakav Centar. Sisak ima 35 naselja…odlukom i 'ZAKONOM O PODRUČJIMA ŽUPANIJA, GRADOVA I OPĆINA U REPUBLICI HRVATSKOJ donešenim u Zagrebu, 19. srpnja 2006 (vidi). To su:: Blinjski Kut, Budaševo, Bukovsko, Crnac, Čigoć, Donje Komarevo, Gornje Komarevo, Greda, Gušće, Hrastelnica, Jazvenik, Klobučak, Kratečko, Letovanci, Lonja, Lukavec Posavski, Madžari, Mužilovčica, Novo Pračno, Novo Selo, Novo Selo Palanječko, Odra Sisačka, Palanjek, Prelošćica, Sela, Sisak, Stara Drenčina, Staro Pračno, Staro Selo, Stupno, Suvoj, Topolovac, Veliko Svinjičko, Vurot i Žabno (vidi). Krive poveznice ne postoje ,Ako poveznica vodi na neku drugu stranicu znači da treba praviti razdvojbu. Pa zar ja sad moram Vas učit što je naselje, a što je gradska četvrt. pa za koga me smatrate ? --Zeljko 03:19, 7. rujan 2007. (CEST)

Zeljko, kad sam rekao centar, mislio sam na gradsko naselje Sisak, koje nisam primijetio na prijašnjem popisu. Moguće je da je bilo. Poveznice ne trebaju na svakom i najmanjem selu, bar dok netko ne napiše o tome članak. Ostavio sam poveznice na većim naseljima. Ove poveznice gore, neke su krive. Pogledaj kamo vodi Crnac, a kamo Sela, a kamo Lonja. Novo Selo vodi na razdvojbu a treba na Novo Selo (Sisak). To sam ispravio i uklonio nepotrebne poveznice. Čisto sumnjam da će u sljedećih deset godina biti napisan članak o Blinjskom Kutu. Na popisu iz Narodnih novina koji si dao u poveznici, nažalost ima grešaka. Ne postoje, primjerice, nikakvi Letovanci, nego samo Letovanić. Isto tako, Odra se zove samo Odra, a ne Odra Sisačka, što je očito tamo netko upisao jer postoji i Odra kod Zagreba. Na ulasku u to selo ipak piše samo Odra. Usto, čini mi se da je mjesto gradskih naselja pri dnu članka, a ne prije povijesti samoga grada. Mislim da najbolje ide uz demografiju.--Donatus 09:09, 7. rujan 2007. (CEST)

Letovanić, Letovanić, selo pokraj Kupe (u njemu su, u njemu su cure k'o jabuke) :) Ono je u sastavu općine Lekenik, dok su Letovanci naselje u sastavu grada Siska. Službeno je Odra Sisačka, htjeli mi ili ne, ali tako je. Naselja i gradske četvrti, odnosno pojedini dijelovi grada, nije isto --Suradnik13 10:04, 7. rujan 2007. (CEST)

Viš, ovo za Letovanić nisam znao da je u sastavu Lekenika. A zašto na ulasku u Odru i na izlasku iz nje piše samo Odra? Inače, stvarno ne vidim razloga da se na svako i najmanje selo stavlja poveznica, ali ako je tako negdje odlučeno, neka bude. Treba samo onda provjeriti i za sve ostale nazive da slučajno u nekom drugom kraju ne postoji nešto što se jednako zove (kao Crnac ili Novo Selo), jer ćemo u protivnom dobiti krive plave poveznice, a da nitko toga neće biti ni svjestan.--Donatus 17:25, 7. rujan 2007. (CEST)

Zato što postoji, a prisutnost nečega negdje čini, mijenja i stvara povijest. I Ameri su sva svoja naselja zaplavili, samo što oni ne pišu, oni prepisuju, odnosno traže po internetu i lijepe gotove tekstove. Svi i sve im ide na ruku. --Zeljko 17:57, 7. rujan 2007. (CEST)

Wikicitati „jer ćemo u protivnom dobiti krive plave poveznice, a da nitko toga neće biti ni svjestan”
(Donatus)
Svjesni smo problema. Nedavno sam provjerio sve takve wp u BiH naseljima i sve je bilo čisto! Sve plave su bile plave s razlogom. Nije problem isto napraviti i sa hrvatskim naseljima.
Osim toga, ako se budu sistematski radili članci o hrvatskim naseljima, probleme će se riješiti usput. --Pancho W. Villa (razgovor) 13:54, 9. rujan 2007. (CEST)

Letovanci i Madžari[uredi]

Vjerojatno nema određenih podataka za ova dva mjesta, jer su Letovanci i Madžari do rata propadali općini Petrinja, a poslije su pripojeni Sisku, ne znam zbog čega...

Ima točno određenih podataka. Sad pripadaju Sisku --Suradnik13 09:40, 9. studeni 2007. (CET)

O povijesti Siska[uredi]

http://www.sisak.hr/povijest-grada/

57. brigada "Marijan Celjak" Sisak[uredi]

Zašto se ništa nije navelo u opisu grada Siska ništa o 57. brigada "Marijan Celjak" Sisak ? Ona je bila prva dragovoljačka postrojba HV-a, naime njeni pripadnici su osvojili prvu vojarnu u Hrvatskoj (Barutanu)

Link na Wiki: http://hr.wikipedia.org/wiki/57._brigada_%22Marijan_Celjak%22_Sisak — Prethodni nepotpisani komentar napisao je 89.201.219.20 (razgovordoprinosi) 12:20, 22. lipnja 2013.‎

Slobodno se prijavite kao suradnik, pa ćete moći i sami uređivati ovaj članak. Tada dodajte podatke u skladu s pravilima Wikipedije. Donatus (razgovor)