Razgovor:Slavenska mitologija

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Slavenska mitologija.
Rad na člancima
Pismohrane:

Mitologija kao znanost unaprjeđuje svakoga. Putem nje saznajemo o onome što bi moglo biti, ali i o onome što je bilo. Na nama je da saznamo kako su se stvari odvijale prije nas, prije našega poimanja svijeta. Možda saznamo iste stvari, koje zaokupljaju i naše misli, a možda ćemo saznati stvari za koje nikada nismo ni zamišljali da su postojale.

Mitologija nam dopušta da uđemo u svijet pun događaja koje bi mi htjeli ostvariti, omogućuje nam da upoznamo nama relativno dostupne stvari iz neke druge perspektive. Kada se zapitamo je li to moguće, već znamo odgovor. Stvari su realne onoliko koliko mi hoćemo da jesu. Mitologija u sebi nosi legende i mitove, ali u svakome mitu i u svakoj legendi ima nešto istine.

Mi smo sami krojači svoje sudbine, ali i svojih misli.

Ma tko ne bi želio živjeti u svijetu prepunom prekrasnih riječnih vila, čudnovatih patuljaka i heroja od kojih ti nestaje dah?

U svijetu prirode, gdje je čudima još dopušteno da se događaju?

U slavenskoj mitologiji su korijeni većine naših imena, ako ništa drugo barem ćemo znati po kojem smo bogu ili junaku dobili ime.

Tko od nas se ne želi riješiti briga modernog svijeta? Mitologija nam dopušta bijeg od urbane svakodnevice.


petra

Većina je ljudi čula za Zeusa, Amora, Atremidu, Posejdona itd., dok zapravo mali broj njih zna tko je bio recimo Svebor, Davor, Perun itd... T.

Ljelja / Dodola[uredi kôd]

Hello, vidjela sam da je na stranici navedeno LJELJA - DODOLA. Dodola ima više imena: Perunika, Perunka, Perunova, Perperuna, Perkunova, Perena, Gorka, Leluja, Ljeljulja, Ljelja, Dodola

a najpoznatija je pod imenom Perperuna, pa predlažem da se napravi promjena, a ja ti imam poduži tekst o toj božici, pa ga mogu uplodati - samo trebam napraviti par promjena unutar teksta.

Pozdrav, Do_dola

Davor-bog rata?[uredi kôd]

Već dugo vremena tražim i nemogu pronaći ništa o Davoru, jel naravno tako se i zovem, a i to nije koliko vidim uključeno na stranici! Jeli to bio glavni bog rata, bilo kakve informacije ako bilo ko ima ili stavite molim vas ovdje ili ako možete posaljite mi na mail davor.krajnovic@gmail.com!

Hvala i Pozdrav svima

Davor

Vidi clanak Davorija, a potrazi i "davorija" po internetu, mozda nadjes porijeklo rijeci, tamo bi sigurno trebalo biti rijeci i o bogu rata. --Tycho Brahe

Pitam se, zašto se Ra nalazi na popisu slavenskih mitskih bića i božanstava? Ako nije greška, neka se pojasni, jer ni u članku o dotičnom egipatskom bogu (doduše, nedovršenom) ništa ne piše o tome da su ga i Slaveni možda štovali, a i ako jesu, bilo bi zanimljivo znat otkud i na koju foru, pošto mi nisu poznate kulturne i religijske veze starih Slavena i starih Egipćana. Ako je greška, neka se ukloni da ne zbunjuje ljude.

Franko

popis božanstava[uredi kôd]

nadopunio sam potpis iz navedenih izvora, problem kod slavenskih božanstava je što su se bogovi ispreplitali lokalno i dobivali razna imena i značenja, pa imaju puno imena i puno obilježja. Zbog toga sam možda naveo nekog dvaput s raznim imenom, ali pazio sam na to i stavio u zagrade razne moguće inačice imena.--finding myself (razgovor) 09:05, 21. lipanj 2008. (CEST)

Pogledat ću ja, ionako spremam ispit iz toga pa ću se baviti time, hehe. :-) --Abyssus 11:42, 21. lipanj 2008. (CEST)