Razgovor:Slovenija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Slovenija.
Rad na člancima

Razdvojba[uredi]

Općina Križevci u Sloveniji treba u razdvojbu (mislim da se tako zove) jer je ovdje vezana na općinu Križevci u Hrvatskoj. Branka France 01:37, 11. prosinca 2005. (CET) Isto vrijedi i za općinu Grad

Općine[uredi]

U članku [1] što u prijevodu znači "Popis općina u sloveniji (2006)" stoji, da imaju 205 općina, a kod nas stoji da ih je 147. Osim toga, gledala sam malo, imaju u većini izuzetno malo teksta. Ako takve tekstove, kao primjerice [[sl:Ajdovščina|Ajdovščina] o Ajdovščini krenem postavljati kod nas, netko bi mogao prigovarati. No, ako je njima za sada dovoljno, zašto ne bi bilo i nama??? Branka France 14:43, 8. kolovoza 2006. (CEST)

Trenutno Slovenija ima 210 općina, vidi: sl:Seznam občin v Sloveniji. Večina općinskih članaka ima samo osnovne podatke, ali pošto je jeda od njih i mapa (zemljovid?), mislim da ima smisla početi time. Sada smo počeli i dvojiti o članku, recimo, o kraju sl:Novo mesto protiv sl:Občina Novo mesto, vidi sl:Pogovor:Novo mesto. --Andrejj 09:20, 9. kolovoza 2006. (CEST)

Izraz "mjesne općine" mi se ne čini baš sretan prijevod. Koliko znam slovenski, to bi u hrvatskom odgovaralo prijevodu "gradske općine" Branka France 16:07, 9. kolovoza 2006. (CEST)

Dok nema više teksta (a to je još dugo) može biti članak Novo mesto istovremeno za grad i opštinu. --Andrejj 20:40, 9. kolovoza 2006. (CEST)

Skijanje[uredi]

Slovensko alpsko skijanje ima znatno veću povijest i znatno više uspjeha od većine sportova koji su u članku opširnije navedeni (nordijsko, koje je još uspješnije, nije ni spomenuto!). No, i jedna jedina rečenica koja spominje jednu jedinu skijašicu neprecizna je i manje upućene može zbuniti, a za nekoliko godina vjerojatno nitko neće razumjeti o čemu se radi. Skijanje nije sport u kojemu se vode svjetski rekordi poput atletike ili plivanja. Jedino se vode rekordi za pojedine staze u disciplini spusta, a i to je neprecizno jer i iste staze nisu uvijek jednako postavljene, čak ni jednako dugačke, brzina skijanja ovisi i o kvaliteti i temperaturi snijega, osvjetljenju itd, te se nikako ne može govoriti o kategoriji "svjetskog rekorda". Prate se, međutim, najbolji rezultati u raznim kategorijama - najviše malih ili velikih Kristalnih globusa, najviše medalja sa svjetskih prvenstava ili Olimpijskih igara, odnosno najviše naslova prvaka na istima, zatim najviše pobjeda u Svjetskom kupu ukupno ili po disciplinama, najviše bodova u sezoni, najviše uzastopnih pobjeda u jednoj disciplini, najveća vremenska razlika između pobjednika i drugoplasiranoga itd. Tina Maze u ovom trenutku je skijašica s najviše bodova osvojenih ukupno u jednoj sezoni Svjetskog kupa, i nije najbolja ni u jednoj drugoj značajnijoj kategoriji koja se prati. Ako je to svjetski rekord, onda su svjetski rekorderi na svoj način jednako i Ingemar Stenmark i Annemarie Moser-Pröll s najviše pobjeda u Svjetskom kupu, Marc Girardelli s najviše kristalnih globusa, Lasse Kjus s najviše svjetskih medalja, Janica Kostelić s najviše medanja osvojenih na jednim Olimpijskim igrama itd. Gnjav1 (razgovor) 00:51, 27. rujna 2014. (CEST)