Razgovor:Status zaštite

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Status zaštite.
Rad na člancima

Pozdrav samo sam htio promjetiti da fali kategorija neobrađenih vrsta (NT)

status zaštite na nacionalnoj razini ili globalnoj[uredi]

Postoji li pravilo da li dodajemo status zaštite prema hrvatskim crvenim listama (sada ih već ima puno) ili premo globalnima? debeli a.k.a. kornjo (razgovor) 17:09, 2. kolovoza 2014. (CEST)

Naše su sve vrste na globalnim ako se ne radi o sinonimu, a takvih imasmo dosta, mislim da nije posebna vrsta nego sinonim, --Zeljko (razgovor) 21:39, 2. kolovoza 2014. (CEST)

Nisam siguran da sam razumio. Pitam za slučaj poput vrste suri orao koja prema hrvatskoj Crvenoj listi (dakle na nacionalnoj razini) procijenjena kao kritično ugrožena (kategorija CR), dok je prema svjetskoj Crvenoj listi vrsta procijenjena kao najmanje zabrinjavajuća (kategorija LC). Na engleskoj wikipediji se stvaljaju globalni statusi, pa pretpostavljam da onda tako može i kod nas.

Jel ima neki portal ili mjesto gdje se rapravljaju stvari u vezi životinja? Konkretno me zanima da li je prihvatljivo za vrste stavljati pasus o njihovom sstatu u Hrvatskoj? Npr. mogu li na npr. na tekstu o cjevonosnicama još navesti da u Hrvatskoj obitavaju dvije vrste ili se to izbjegava? debeli a.k.a. kornjo (razgovor) 14:31, 3. kolovoza 2014. (CEST)