Razgovor:Sunčev sustav

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Sunčev sustav.
Rad na člancima


Prebaceno sa Planeti (stranica kasnije obrisana). Tekst bi trebalo preraspodjeliti na stranice pojedinih planeta, ako navedeni podaci vec ne postoje tamo:


Sunčev sustav[uredi]

Maglica Messier 42

Sunčev sustav je nastao od oblaka plina i prašine kojeg je na sažimanje potakla eksplozija obližnje supernove ili gravitacijski utjecaj neke zvijezde. Plin je na nekim dijelovima postao gušći te se počeo sažimati u kuglu. Nakon nekoliko milijuna godina zasjalo je naše Sunce.

Oko Sunca, u protoplanetarnim disku su se čestice prašine počele sudarati i stapati se u veća tijela-planete. Formiralo se 9 planeta, a samo na jednom od tih 9 nastao je život-Zemlji.

Planeti[uredi]

Iz protoplanetarnog diska nastalo je 9 planeta: Merkur, Venera, Zemlja, Mars, Jupiter, Saturn, Uran i Neptun.

Merkur[uredi]

Merkur

Merkur je planet 8 po veličini. Od Sunca je udaljen 57 milijuna kilometara te oko njega obiđe za 88 dana. Temperature na površini se kreću od +430 po danu do -170 noću. Nema satelita.

Merkur ima prilično veliku jezgru što može biti poslijedica udara nekog tijela u Merkur koji mu je u sudaru "otpuhao" gornje slojeve površine.

Venera[uredi]

Venera

Venera je planet kojem je atmosfera sastavljena od 96% ugljičnog dioksida što je poslijedica velikog efekta staklenika. Promjer joj je 12 100 km-jako je promjerom slična Zemlji. Od Sunca je udaljena 108.2 mil.km a oko njega obiđe za 224.7 dana. Venera je najvrući planet sa 480 stupnjeva Celzijevih. Iako je Venera udaljenija od Sunca nego Merkur, ona zbog velikog efekta staklenika ima višu temperaturu.

Preko 85% površine je prekriveno vulkanima, a površinom joj teče tekuća lava. Ona kao i Merkur nema satelita. Veneru je posjetilo 26 letjelica: Venera1, Mariner2, Zond1, Venera2-8, Mariner 10, Venera 9, Venera 10, Pioneer Venus1, 2, Venera 11-16, Vega1, 2, Galileo, Magellan.

Zemlja[uredi]

Zemlja

Zemlja-"treći kamenčić od Sunca" je jedini planet na kojem postoji život. Atmosfera bogata kisikom omogućuje stvaranje života. Od Sunca je udaljena-ni previše-ni premalo-149,6 mil.km. Prosječna temeperatura je 15 stupnjeva Celzijevih. Promjer joj je 12756 km. Jedna godina joj traje 365,26 dana. Zemlja ima jedan priridni satelit-Mjesec. Star je oko 4430 milijuna godina, a promjer mu je 3476 km. Na noćnom nebu je najsvjetliji objekt. Mare Orientale - najveći krater na Mjesecu ima promjer od 965 km i ne vidi se sa Zemlje.

Zanimljivo je da se Mjesec na godinu od Zemlje udalji 5 cm, te to da mu je jedan okret oko osi usklađen sa vremenom potrebnom da se okrene oko Zemlje.

Mars[uredi]

Mars

Mars "crveni planet" upola je manji od Zemlje. Promjer mu je 6800 km. Dan je skoro iste duljine, ali za obilazao oko Sunca mu treba 686 dana. Od Sunca je udaljen 227,9 mil.km a prosječna temperatura na površini je -50 stupnjeva Celzijevih. Mars ima dva satelita - Phobos i Deimos - dva asteroida koja su se previše približila Marsu te ih je on zarobio svojom gravitacijom. Oba su nepravilna oblika.

Vallis Mariners je zanimljiv krater koji se proteže po skoro nešto više od polovice Marsa. Na Marsu trenutno rade roveri Spirit i Opportunity koji su svoju misiju već odavno završili. Već rade više od 1,5 godinu.