Razgovor:Totalitarizam

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Totalitarizam.
Rad na člancima


Jesam li dobro razumjela da je Francova Španjolska bila zemlja prosvijećenog apsolutizma, te relativno pozitivna tvorevina? Socijalistička zemlja je, primjerice, Švedska. Je li i ona totalitarna država? Maria Sieglinda von Nudeldorf (razgovor) 16:44, 15. lipanj 2009. (CEST)

KRALJEVINA Švedska da je socijalistička zemlja!? Koja zbrka u glavi! Kraljevina Švedska nije čak ni republika, a gospodarstvo joj je duboko kapitalističko i tržišno, što znači da je utemeljeno na PRIVATNIM poduzećima. To da su Švedska, Njemačka, Norveška i slične razvijene zemlje socijalističke, rado tvrde naši socijalistički nostalgičari. Kao argument uzimaju da tamo često vladaju socijalisti ili socijaldemokrati, a ti jedino što mogu, to je da malo povećaju poreze uspješnijima na tržištu i taj novac daju manje uspješnima. 89.164.39.5 01:40, 26. kolovoza 2018. (CEST)

Moram priznati da me čudi navod da je Vatikan totalitarna država, za to bi svakako trebalo navesti izvor. --Flopy (razgovor) 15:14, 17. studenog 2009. (CET)


Autoritane države[uredi]

http://en.wikipedia.org/wiki/Totalitarianism
Difference between authoritarian and totalitarian states
The term 'an authoritarian regime' denotes a state in which the single power holder - an individual 'dictator', a committee or a junta - monopolizes political power. The term 'Authoritarian' refers to the structure of government rather than to society. However a totalitarian regime does much more. It attempts to control virtually all aspects of the social life including economy, education, art, science, private life and morals of citizens. "The officially proclaimed ideology penetrates into every nook and cranny of society; its ambition is total."[4]
dakle imate pogrešnu sliku na stranici - Juga je bila autoriarna, a ne totalitarna (osim možda prvi period, ali to mora biti utemeljeno citatima).
http://en.wikipedia.org/wiki/Authoritarianism
— Prethodni nepotpisani komentar napisao je 89.212.111.58 (razgovordoprinosi) 21:09, 5. siječnja 2010.

Ne znam rođo... UDBA nije nešto baš podnosila različita mišljenja, nije ni tisak smio nešto kontra-revolucinarno napisati, a u školi stanje je bilo toliko demokratsko da su učenici kontra-revolucionarnih stavova bili izbacivani. Ajde, smjeli smo putovat, to im priznam, al' to je baš sve.--Wüstenfuchs (razgovor) 17:14, 14. siječnja 2010. (CET)