Razgovor:Trigliceridi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Trigliceridi.
Rad na člancima


Prevesti, pa postaviti u glavni imenski prostor:


Masti i ulja najčešće su mešoviti trigliceridi. Različite masne kiseline su raspodeljene što više među molekulima glicerola. Jednostavni trigliceridi pojavljuju se u većoj količini samo ako je više od dve trećine kiselinskih grupa iste vrste.

U kiselinama iz ulja preovladavaju više masne kiseline, nezasićene, tj. Nezasicenost(dvogube I trogube veze) snižava tačku topljenja. Drugi faktor koji snižava tačku topljenja je manja molekulska težina masnih kiselina (to su one sa kraćim ugljovodoničnim lancem).

Masne kiseline sa niskom tasckom topljenja, kao kokosove, palmine I iz maslaca sadrže relativno male količine nezasićenih m.k. ali zato imaju znatne količine nizih m.k. tj onih sa manjom molekulskom masom.

Maslac od mleka karakterise velika kol. Maslačne kiseline (buterne) koja se oslobadja hidrolizom. Svinjska mast, goveđi loj I ovčiji loj razliikuju se najviše po kolicini oleinske kiseline koju sadrze (C18, 1 dvoguba veza). Kada se svinjska nmast smrzne I presuje u hidraulicnim presama uklanjaju se frakcije niske tacke topljenja koje sacinjavaju svinjsko ulje. Ulje govedjih papaka dobija se kuvanjem govedjih papaka I cevanica a po sastavu je slicno svinjskom ulju.

Kiseline kitovog ulja karakterise visok procenat nezasicenih m.k. sa 20 do 24 C atoma I znatna kolicina palmitoleinske m.k. koja ima 18 C atoma I 1 dvogubu vezu prema pocetku lanca tj. Bliže suprotnom kraju od COOH veze. Najvaznija riblja ulja se dobijaju I raznih vrsta sardine. Ta ulja daju slozenu smesu jako nezasicenih m.k. neke imaju I do 4 dvostruke CC veze.

Životinjska ulja su morska (Kit ima 4- 6 %

Razdvojiti masti i ulja[uredi]

Naime, masti i ulja bi trebalo razdvojiti na zasebne članke, jer ima dosta za pisati i o jednima i drugima, a onda se mogu staviti i međuwiki poveznice, ovako ne mogu. --Roberta F. 22:43, 2. srpnja 2006. (CEST)

Ovo nitko ne čita[uredi]

Dakle, trigliceridi jesu glavni sastojak masti, ali nisu sve masnoće trigliceridi, naslov članka je Trigliceridi, a uglavnom je napisano o mastima i uljima. --Roberta F. 02:28, 31. ožujak 2007. (CEST)

Ovo zaista nitko ne čita 2[uredi]

Masnoće se pojavljuju kao crvene poveznice, a nepravilno je da sve masnoće preusmjeravamo na trigliceride. --Roberta F. 14:35, 28. travanj 2007. (CEST)

Vrlo nezanimljiva tema 3[uredi]

Još uvijek zbrka. --Roberta F. 00:34, 30. studeni 2007. (CET)