Razgovor:Višejezgreni procesor

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Višejezgreni procesor.
Rad na člancima
Pismohrane:


Hardver[uredi kôd]

Nešto članaka o softveru imamo, ali količina i kvaliteta članaka o hardveru je prilično tanka, pa sam stoga započeo ovaj članak, da se malo maknemo s mrtve točke. Kad pogledam Wikipediju u tom pogledu, moglo bi se pomisliti da u Hrvatskoj nitko nema računalo, da su svi bokci koji još dan danas za večeru love ribe ili divljač po šumama, a da mlijeko dobivaju mužnjom krava, koza i ovaca.

Dok je naprotiv situacija obratna, svaki klinac ima mobitel, ali izgleda da većina njih blage veze nema da je svaki noviji, malo napredniji mobitel zapravo računalo koje po svojim karakteristikama često ne zaostaje bitno za laptopima ili računalima koje ti isti klinci imaju na radnim stolovima. Razlike su obično tri:

  • u potrošnji struje procesora, oni u mobitelima su ili praktično osakaćeni da baterija ne bi crkla u manje od 2-3 dana, ili su korisnici jadni jer ako zaborave uštekat mobitel navečer u struju, ujutro je mrtav. Ali kao što neki i7 procesor ima npr. 8 jezgri, tako i ARM Octa-core 1.6 GHz Cortex-A53 u nekom novijem mobitelu ima 8 jezgri. Razlikuju se "samo" u potrošnji "struje". OK, i još nekim detaljima.
  • u mediju za skladištenje podataka, i brzini i dostupnoj veličini prostora. Kapacitet računalnih diskova danas se mjeri u terabajtima, dok su SD ili slične kartice u mobitelima još uvijek na razini gigabajta
  • u ekranu - računala imaju 15-inčne ili veće zaslone (rad na laptopu s 12-inčnim zaslonom je mučenje); relativno nedavno su se pojavili 4K monitori dimenzije 40-inča. Cijene su još uvijek iznad 5 tisuća kuna, ali nekoć su i 24-inčni monitori koštali preko 5 tisuća kuna.

Još malo pa će ili baterije na mobitelima postati bolje ili će procesori trošiti još manje energije, pa će se na mobitelima moći raditi čuda kao u filmu Enderova igra. SpeedyGonsales 23:00, 11. kolovoza 2016. (CEST)[odgovori]