Razgovor:Vukovar se vraća kući (1994.)

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Vukovar se vraća kući (1994.).
Rad na člancima
Pismohrane:


Zlonamjera relativiziranjem[uredi kôd]

Nije ovo bio ravnopravni rat dviju strana oko neke treće zemlje, nego agresija nadmoćnog okupatora koji je okupirao tuđu zemlju. O tome je predjučer ili nadjučer govorio Ante Nazor na Hrvatskoj televiziji. Vrlo je moguće da je emisija dostupna na zahtjev na HRT-ovim stranicama.
Neutraliziranjem tekst u smislu da se ne vidi odnosno da se skriva činjenica da su velikosrpske snage okupirale Vukovar, a ne neke neznamokoje snage "zauzele" taj grad, a uz to, u tekstu još je skriveno da su to hrvatske izbjeglice.
Nazor je spomenuo kako su u Srbiji još 1991. pokrenuli cijeli obavještajni odjel koji se bavi samo time, relativizirati srpsku krivnju za napad na Vukovar.
Skrivati činjenicu da je to velikosrpska agresija (na grad koji je žrtva velikosrpske agresije, grad koji je simbol hrvatske patnje), a uz to još napisati da tekst (koji izričito spominje krivca i žrtve) u takvom obliku je "nacionalna mržnja" zlonamjerna je laž, podvala i drsko provociranje suradnika i čitatelja hrvatske Wikipedije.
Usporedite dvije inačice: [1] U izmijenjenoj inačici, ne zna se zašto su glavni likovi prognanici, odnosno tko ih je prognao (velikosrbi, u izmjeni se ne zna tko), u kojim okolnostima (velikosrpski osvajački pohod, u izmjeni pak stoji: "za vreme ratnih sukoba, kao da su se dvije ravnopravne strane borile oko neke treće zemlje, a ne da je nadmoćni agresor išao osvajati tuđu zemlju), kako su napustili grad (protjerani su, u izmjeni ne piše tko ih je protjerao ili zbog čega su išli u izbjeglištvo) i koji je događaj bio razlog prognanstva (višemjesečna opsada Vukovara, u izmjeni ne stoji zbog čega, kao da su išli na izlet ili na rad u Njemačku pa se ne snalaze u novom okruženju; odnosno, prešućuje se da je agresor okupirao grad - ne spominje se ni tko je okupirao, niti tko je okupirao, niti da je to razlog velikog prognaničkog vala). Uz to, čin prognanstva hrvatskih izbjeglica je preinačen iz "tragedije" u neutralan pojam "sudbinu". K tome, izmjena je i na lošem hrvatskom (vreme, izolovanost). Kubura (razgovor) 06:30, 24. svibnja 2015. (CEST)[odgovori]