Razgovor Wikipedija:Discord

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o stranici Wikipedija:Discord.
Rad na člancima
Pismohrane:

DISCORD i/ili (IRC) pravila?[uredi kôd]

E sada, da pokrenem raspravu jer koliko vidim da si pravila Argo Navis dodao bez koncenzusa. Javni kanal Discorda, on je produžetak Wikipedije jer nam omogućava brže komuniciranje. Nije neformalan, služben je. Ako si nešto napisao u javnom kanalu, gdje imaš ovaj moment 27 svjedoka, zašto to ne bi smio prenijeti ovdje? Zašto bi postojalo pravilo da se ne smiju prenositi informacije s Discorda na projekt, kada sami admini (BA slučaj) su se tamo dogovorili što i kako? Prema tome, kako pravila za Discord nisu izglasana, trebamo ih donijeti. Je li Discord produžetak Wikipedije, ili je samo mjesto za razgovor kao bilo kakav forum? I zašto ne bi smjeli prenositi informacije s njega, kome to smeta? Kanikosen (SZR) 11:12, 2. lipnja 2021. (CEST)

Meni smeta i iz tog razloga ne sudjelujem na Discordu. --koora (razgovor) 12:11, 2. lipnja 2021. (CEST)
Nemislim da su komercijalni servisi komunikacijski prostori na kojima se treba išta bitno i esencijalno komunicirati, jer kao Wikipedisti trebamo podržavati otvorene stnadarde, formate i sadržaje, te transparentnost rada, ali i privatnost tj. anonimnost korisnika koji to žele. Discord nije kontekst koji treba preporučavati mimo izuzetnih i specifižno iznimnih situacija. --Zblace (razgovor) 18:57, 2. lipnja 2021. (CEST)
Kanikosen, znao sam da ćeš se javiti, nažalost. Prije Discorda, godinama smo imali IRC - mjesto gdje suradnici mogu neobavezno čavrljati, gdje ne vrijede stroga pravila komunikacije i gdje se stvari mogu reći bez posljedica na svoj status na wikipediji. Tadašnja pravila nitko nije dovodio u pitanje. Iskreno, ne sjećam se jesmo li ih formalno prihvatili ili kako smo došli do toh pravila, ali znam da ih je zajednica prihvaćala. Onda smo dobili Discord, koji je praktički isto što i IRC - aplikacija za chat gdje se suradnici okupljaju da neobavezno čavrljaju i eventualno riješe neke nesuglasice brže nego što bi to napravili na wikipediji. Da se nisi ti sjetio, ja ne znam kome bi palo na pamet da uopće dovodi u pitanje ovo prebacivanje pravila od IRC-a na Discord. Ovo je čisti gubitak vremena. --Argo Navis (razgovor) 13:44, 2. lipnja 2021. (CEST)
Nažalost nisam sklon ni uspoređivati IRC kao otvoreni protokol sa Discordom. Nek koristi ko hoće, ali rađe bi da se radi na standardiziranju pravila uporabe oko FLOSS alata kao što su jit.si (meet.wmcloud.org). --Zblace (razgovor) 18:57, 2. lipnja 2021. (CEST)
Pravilo Argo Navis da se admini ne mogu blokirati je napravljeno na IRCu? Pa i tada IRC je koristio da se uštedi vrijeme i bio mjesto gdje su se problemi rješavali i stvarali. Ljudi, nalazimo se u 21om stoljeću. Ove metode rada su više za kraj 80ih i dial up inetnet eru, a ne informatičko doba. Nitko nikoga ne može tjerati da koristi Real Time metode komunikacije, no jednako ne možeš projekt vraćati u doba prije 25 godina jer ti se ne sviđa mogućnost koju alat nudi. A sama činjenica da su administratori koristili Discord da riješe BlackArrow slučaj demonstrira da je Discord koristan i da se informacije s njega prenose ovdje. I naravno, samovoljno si Argo dodao pravilo, no sada budemo imali raspravu, pa sve super. Kanikosen (SZR) 19:15, 2. lipnja 2021. (CEST)
Koje to mogućnosti alat nudi a da nije nudio prije 25 godina? Copy paste i printscreen su postojali i tada. --Argo Navis (razgovor) 15:25, 4. lipnja 2021. (CEST)
Vratio sam promjenu. Ako treba rasprava, možemo imati i raspravu oko toga je li kršenje privatnosti prihvatljivije sad kad je alat moderniji. --Argo Navis (razgovor) 15:27, 4. lipnja 2021. (CEST)