Razgovor o kategoriji:Hrvatske televizijske postaje

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o stranici Kategorija:Hrvatske televizijske postaje.
Rad na člancima
Pismohrane:

Spada li u ovu kategoriju MTV Adria, koja nije u našem vlasništvu, no bitan je dio programa hrvatske produkcije? Suradnik:0001

Jedna od smjernica za uređivanje članaka o TV postajama[uredi kôd]

* Ovaj odgovor se nalazi na stranici za razgovor Nove TV:

Wikipedija je enciklopedija, no za razliku od papirnatih enciklopedija koja pop-kulturi posvećuju malo pažnje (osim npr. spominjanja pop-ikona poput Andyja Warhola), na wikipediji imaju svoje mjesto novi mediji (televizija, radio, internet, strip) u svakom svom pojavnom obliku (zemaljska, satelitska ili internet tv; zemaljske, satelitske ili internet radio stanice; papirnati ili web stripovi itd).

Tako na wikipediji ima mjesta za članke o hrvatskim televizijskim postajama. No što pisati o njima? Godinu početka rada, vlasnika? To je u redu, no prava slika se dobiva oslikavanjem programa. Treba jasno dati do znanja da su RTL i Nova komercijalne televizije (s pozitivnim/negativnim bilancama), a HTV je državna televizija financirana od pretplate (plus reklame). Također treba navesti autorski program dotičnih kuća pod kojim ih danas poznajemo: HTV-ov Dnevnik u 19:30 koji gleda većina nacije, Milijunaša (licencni kviz koji trenutno još uvijek nešto bolje kotira od legendardne Kviskoteke Laze Goluže) itd.

Kad se navodi program koji radi neka produkcijska kuća za TV postaju (npr. AVA-ine serije) to treba jasno naznačiti.

Navođenje stranih serija i filmova nema previše smisla (Rambo itd je igrao i na HTV-u i Novoj, možda i na RTL-u, očito je da ga nema smisla spominjati na svim TV postajama na kojima je prikazan, jer će se u suprotnom s vremenom pojaviti na svim TV postajama koje emitiraju u Hrvatskoj :-)

Iznimka može biti neka serija koja je emitirana SAMO na jednoj TV postaji i nečime je obilježila postojanje te TV postaje tako da postoji razlog da se spominje u članku o dotičnoj TV postaji.

Nove serije naravno smiju imati svoje članke na wikipediji, također se smije spomenuti na kojoj su postaji prvi put emitirane u Hrvatskoj, no bilježiti kad su na kojoj postaji emitirane reprizno je izlišno.

Gornje riječi nisu moj osobni stav, nego zajednički stav nekoliko admina, pa molim da se uzmu kao uputa pri daljem radu na člancima o TV postajama i njihovim emisijama.