Razgovor o kategoriji:NDH

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o stranici Kategorija:NDH.
Rad na člancima
Pismohrane:

Ime kategorije[uredi kôd]

Da li bi bilo bolje preimenovati ovu kategoriju u puni naziv umjesto skraćenice? Sve ostale wikipedije koriste puni naziv. --Ivan Bajlo 00:44, 4. veljača 2007. (CET)

Troslovne kratice u raznim državama i jezicima mogu imati različita značenja, stoga je logično da projekti na drugim jezicima rabe puni naziv. Hrvatski jezik kraticu NDH prepoznaje samo za jedan pojam, Nezavisnu Državu Hrvatsku, koliko je kratica prepoznatljiva govori i na temelju kratice iskovana riječ endehazija koja se može naći u povijesnoj literaturi. Povođenje za drugim projektima nije razlog za mijenjanje imena kategorije, naravno valjano je pitanje trebamo li imati kratice kao imena (ili dio imena) kategorija. Načelno to je loša ideja (kratice kao imena kategorija), ali ako se broj ovakvih kategorija drži malenim (npr. može još HOO), ne vidim da to umanjuje jasnoću projekta. SpeedyGonsales 12:41, 13. prosinca 2012. (CET)[odgovori]

Bolje kategorizirati[uredi kôd]

Mala je zbrka ovdje, vezana uz Kategorija:NDH i Kategorija:Ustaški pokret.

Planiram napraviti slijedece:

Pored toga, u Kategorija:NDH treba jos par podkategorija:

Ima par knjiga o NDH u ovoj kategoriji - ovo bi trebalo sve spojiti u jedan clanak, pojedine knjige ipak ne zasluzuju svaka svoj clanak. — Prethodni nepotpisani komentar napisao je Sombrero (razgovordoprinosi) 10:44, 3. srpnja 2008.

Ovo gore je popriličan čušpajz. Ustaški pokret do 1941. godine i u Drugom svjetskom ratu su dvije različite stvari o čemu jasno govori hrvatska historiografija, zato te kategorije postoje. Ustaški pokret nakon Drugog svjetskog rata je nepostojeći, jer pokretom nije moguće zvati Antu Pavelića u Madridu, zato Kategorija:Ustaški pokret nakon Drugog svjetskog rata ne postoji niti ju ima smisla stvarati.
"Pojedine knjige ipak ne zasluzuju svaka svoj clanak" - danas imamo niz članaka o povijesnim knjigama koje obrađuju vrijeme NDH. Kriteriji projekta su jasni, nemamo članke o samizdatima a članci o stručnim knjigama (npr. izdanja Hrvatskog instituta za povijest) su više nego dobrodošli. SpeedyGonsales 12:41, 13. prosinca 2012. (CET)[odgovori]