Razgovor o predlošku:Simboli Hrvata Bosne i Hercegovine

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Bolja je ona verzija iz Fojničkog grbovnika! ;) --Mostarac (razgovor) 19:41, 8. travnja 2010. (CEST)

Ja ne vidim po čemu je bolja, gledano po kakvoći zasigurno nije. Prikaz iz Fojničkog grbovnika je oštećen protekom vremena i ne prikazuje vjerno glavni štit koji je zlatne boje. Također sumnjam u tvrdnu da je to simbol današnjih Hrvata u Bosni i Hercegovini, a možda uopće nije ni bio simbol Hrvata (već vladajuće kuće). Smatram oportunim uklanjanje te datoteke iz predloška. -- Bugoslav (razgovor) 19:50, 8. travnja 2010. (CEST)
Wikicitati „Grb Bosne iz 19. stoljeća predstavljen je u Fojničkom grbovniku. Grb se koristio za vrijeme borbe za velikog hercegovačko-bosanskog ustanka, koji su 1875. godine u donjoj Hercegovini, na području Gabele i Hrasna, 19. lipnja, Hrvati pod vodstvom don Ivana Musića digli protiv turske vlasti zbog velikih poreza. Grb je predstavljao smeđi (zlatni) šiljasti štit, u obliku vrha strijele sa nazubljenom krunom, na čijoj su se sredini nalaze dvije ukrštene puške. Na mjestu ukrštanja pušaka nalazio se mali crveni šiljasti štit sa bijelim polumjesecom i šestokrakom zvijezdom, koji su bili okrenuti prema gore.”

--Mostarac (razgovor) 20:00, 8. travnja 2010. (CEST)

Citiraš wikipediju da bi samoreproducirao sadržaj na wikipediji? Ili što. To što je netko prepisao pridjev smeđi, gledajući u kakvom je stanju danas Fojnički grbovnik, to ne znači da je štit bio smeđi. Bio je zlatni. -- Bugoslav (razgovor) 20:03, 8. travnja 2010. (CEST)
Također to danas nije simbol koji koriste Hrvati u Bosni i Hercegovini, ne općenito i ne masovno, to je simbol fratara u Fojnici. -- Bugoslav (razgovor) 20:06, 8. travnja 2010. (CEST)

Ma odakle ti znaš da je bio zlatni? Šta fali onome smeđi (zlatni) ?! Ti fratri iz Fojnice su također dio hrvatskog naroda u BiH. Povijesni grbovi, dakle koristio se kroz povijest, ali ne i danas. --Mostarac (razgovor) 13:44, 9. travnja 2010. (CEST)

Dalo bi se tu pronaći svakakvih razloga zašto je bio zlatni, jedan od primjera bi bio taj da je kralj zemalja sv. Stjepana nosio i titulu kralja Rame (pod čim se podrazumijevala Bosna, samo su je Ugarski protonotari i dvorski dostojanstvenici zbog nečega zvali Ramom). Grb je bio oklopljena ruka sa sabljom na žutom polju.
Također je sasvim jasno iz onog grba koji se nalazi na zemljovidu (koji je naručio Petar Zrinski, valjda zbog činjenice da je Mladen Šubić [Zrinski] vladao Bosnom i Humom) se lijepo vidi da je riječ o zlatnom štitu.
Ja nisam rekao da su fratri iz Fojnice dio nekog drugog naroda, ali ovaj simbol nije simbol Hrvata u Bosni i Hercegovini (nije mi previše jasan naziv Hrvati Bosne i Hercegovine).
Evo sad i sam kažeš da su to povijesni simboli, dakle nemaju previše veze sa sadašnjim simbolima, kao što su pleter (troplet), grb Kotromanića, zastava i grb HR HB i onaj grb Bosne s oklopljenom rukom koji drži sablju.
Zašto smatraš da suvremena oživljavanja tih simbola, kroz jasan preslik (koji ne mora vjerno održavati svaku točku i crtu, ali mora boje i glavni raspored) nije prihvatljiv.
Pozdrav,
Bugoslav (razgovor) 13:58, 9. travnja 2010. (CEST)

Najveća primjedba ovom predlošku je ugrađivanje slika u njega. To ne radimo na taj način, niti sam na drugim Wikipedijama vidio da tako rade sa obilježjima drugih država i naroda.

Drugo, ne rauzmijem po čemu je hrvatski pleter simbol Hrvata u BiH? To je simbol danas u širokoj uporabi u raznom znakovlju državnih, nacionalnih, vladinih i nevladinih institucija i organizacija.

Čemu isticanje heraldičkog ljiljana?

Upravo čitam knjigu Hrvatski nacionalni simboli povjesničara Marija Jareba. On u poglavlju na 370. stranici knjige opisuje Obilježja Hrvata u Bosni i Hercegovini i spominje grb i zastavu. Pleter, kockice, ljiljani i svi ostali elementi sastavni su dio tog obilježja (dakle grba i zastave) i ne smatraju se zasebnim simbolima, slijedom toga ne razumijem intenciju autora ovoga predloška, osim da njegovo djelo graniči s vlastitim istražičkim radom i idejama. --Ex13 (razgovor) 14:01, 9. travnja 2010. (CEST)

Pleter je danas u širokoj uporabi u raznom znakovlju državnih, nacionalnih, vladinih i nevladinih institucija i organizacija u Republici Hrvatskoj, ali također i u većinskim hrvatskim područjima Bosne i Hercegovine, a također ima i velik povijesni značaj: http://www.hbzup.com/glamoc/povijest.php http://www.hbzup.com/glamoc/povijest_arhe.php Dakle, pleter je simbol Hrvata s ove i s one strane granice, ali kako sam pisao o simbolima Hrvata BiH, istaknuo sam ga u članku i predlošku.

Zato jer treba istaknuti tu posebnost ljiljana, kojega danas mnogi uzimaju za bošnjački simbol -->Ljiljan u grbovima plemićkih obitelji i gradova na području Hrvatske i Bosne, Suvremena heraldička uporaba ljiljana u Bosni i Hercegovini ! Uklonio sam grbove iz predloška. --Mostarac (razgovor) 15:22, 10. travnja 2010. (CEST)

Smeđa nije heraldička boja[uredi kôd]

To su oni fratri znali dok su preslikavali grbove u svoj grbovnik. -- Bugoslav (razgovor) 13:59, 9. travnja 2010. (CEST)

Promjenio sam u opisu grba smeđi (zlatni) --> zlatni (smeđi), a što se tiče slike, da stavimo onu od Zrinskog iako ja preferiram onu iz Fojničkog grbovnika? --Mostarac (razgovor) 15:22, 10. travnja 2010. (CEST)
Dobro, stavio si ti Zrinskog, može ovako! Lijep pozdrav --Mostarac (razgovor) 15:26, 10. travnja 2010. (CEST)
  • 5. listopada 2007. uklonjena je datoteka Cardusan.jpg iz članka o hrvatskom grbu.
  • Ta se datoteka, u izvedbi jednog srbijanskog heraldičara, temelji(la) na prikazu 89. od 137. na ovomu mrežnom mjestu.
  • Fojnički fratri bi trebali, a i mi skupa s njima, vrjednovati Fojnički grbovnik znanstveno utemeljenim metodama historijske metrologije (obavljajući što precizniju dataciju) i onda na diplomatični jasan način (vrjednujući i vanjske značajke isprave), te utemeljeno na egdotici, rabiti prethodno navedeni grbovnik.
  • Nisam protiv tog grbovnika, ukoliko se pridržavamo temeljnih pomoćnih povijesnih znanosti.
Bugoslav (razgovor) 15:30, 10. travnja 2010. (CEST)

Hmm...[uredi kôd]

S obzirom da su ovaj i ovaj grb nadugačko i naširoko korišteni među Hrvatima Bosne i Hercegovine tijekom 1991. i 1992., tj. u vrijeme kada grb HZ HB nije ni postojao, odnosno nije bio toliko raširen, zanima me zašto ta dva grba nisu niti u predlošku, niti u članku o simbolima Hrvata Bosne i Hercegovine?--Jack Sparrow (razgovor) 09:53, 10. travnja 2010. (CEST)

Mislim da su ti simboli ipak bili prekratko u uporabi da bi ih uvrstio u članak i predložak. Zastava i grb HR HB se konstantno koriste od '92. godine i prisutne su na svakom političkom, kulturnom, društvenom... događaju Hrvata u BiH. --Mostarac (razgovor) 14:54, 10. travnja 2010. (CEST)