Razgovor sa suradnikom:Dboros

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija

Dobro došli na Wikipediju![uredi kôd]

Dobro došli na Wikipediju na hrvatskom jeziku, započetu 16. veljače 2003. - slobodnu enciklopediju!

Pozivamo vas na sudjelovanje u rastu ove svima dostupne enciklopedije. Ovdje su neke od stranica koje bi vam mogle pomoći:

  • Wikipedija - što je Wikipedija, povijest i organizacija projekta
  • Pomoć - kako sudjelovati, što treba znati, kako koristiti?
  • Slike - obvezno pročitati prije postavljanja bilo kakvih slika

Ako želite vježbati, možete to raditi na stranici za vježbanje, u slučaju da vam zatreba pomoć, pogledajte:

Svoje doprinose na člancima ne potpisujte, dok komentare na pripadajućim stranicama za raspravu, suradničkim stranicama i Kafiću molim potpisujte tako što ćete napisati 4 tilde (~~~~) ili kliknuti na gumb na alatnoj traci.

Još jednom, dobro došli! LukaKrstulović 12:31, 22. lipanj 2007. (CEST)

Kriteriji[uredi kôd]

Procitaj Wikipedija:Kriteriji. Sama cinjenica da je nesto tocno ne znaci da se automatski mora naci u wikipediji. Osim tocno, to nesto mora biti i dovoljno vazno da bi se naslo na wikipediji.

Ako izmedju 34000 clanaka ovdje nadjes jos jedan clanak koji se bavi podcast-om ovdje, vracam tvoj clanak. Obecavam. Pozdrav. --Ante Perkovic 09:59, 11. srpanj 2007. (CEST)

Proslo mi je kroz glavu da bi me mogao shvatiti kako si me shvatio, ali mislio sam da je to malo vjerojatno. Ocito krivo :(. Naravno da podcast zasluzuje svoj clanak. Kao sto i blog ima svoj clanak, ali to ne znaci da cemo ovdje otvarati clanke o pojedinim blogovima.
Ako bas hoces, mozes uklopiti mali dio (recenicu, dvije) teksta o eMisiji u podcast, ali radije nemoj ovdje radit reklamu za eMisiju niti pretvarati clanak podcast u clanak o eMisiji. --Ante Perkovic 11:06, 11. srpanj 2007. (CEST)
Wikicitati »..ali se isposativlo da ovo nema veze sa zajednicom koja odlucuje nego o Ante Perkovicu. Prvoj i jedinoj tocki hrvatske wikipedije, covjeku koji ima moc odabira sto je to korisna a sto ne korisna informacija i sto je reklama, ma koliko ona bila objektivna.«

Unatoc tvojemu drskom ponasanju, vratio sam emisija i pozvao zajednicu da glasa na razgovor:Emisija. Sjedi, broji glasove, opusti se i uzivaj. Ja nemam vremena objasnjavati takvim ko sto si ti da oni i njihova djela nisu centar svemira. Bolje da se sam uvjeris. --Ante Perkovic 11:45, 11. srpanj 2007. (CEST)

o bilo cemu[uredi kôd]

Wikicitati »! besplatna informacija o bilo cemu! bilo cemu!«

To se zove Inclusionism i nije slizbena politika wikipedije. Upravo suprotno. --Ante Perkovic 12:10, 11. srpanj 2007. (CEST)

Wikicitati »Ne pokusavam promjeniti svijet, samo sam se nadao da je hrvatska wikipedija postavljena na istim temeljima kao i originalna.«

Naravno, Inclusionism nije sluzbena politika ni engleske verzije. Iduci put se ipak bolje opskrbi cinjenicama prije nego nekog optuzis za apsolutizam, a onda, suocen sa stavom sire zajednice, pocnes fantazirati o teorijama zavjere. Ugodan dan zelim. --Ante Perkovic 12:14, 11. srpanj 2007. (CEST)

Ako mislis da tvoj clanak zasluzuje da bude ukljucen ovdje, izvoli to objasniti na razgovor:Emisija. --Ante Perkovic 12:30, 11. srpanj 2007. (CEST)

eMisija[uredi kôd]

Bok,

Cuj, ja sam ti vec izasao u susret i predlozio dvije stvari:

  1. uklapanje dijela teksta u clanak podcast
  2. rjesenje za sve podcastove, analogno Kategorija:Hrvatski blogovi.

Medjutim, nisam vidio da si uopce komentirao te moje prijedloge.

Mislis li ozbiljno razmotrit te prijedloge, ili te ne zanima nista ispod samostalnog clanka.

Dakle?

--Ante Perkovic 15:58, 13. srpanj 2007. (CEST)

Kriteriji hr i en wikipedije[uredi kôd]

Engleska wikipedija ima preko milijun i 800 tisuća članaka ne samo zato što ima bitno više suradnika nego hrvatska wikipedija, nego što na njoj ima i bitno više članaka koji ne zaslužuju biti tamo, ili koji su na rubu, ali slijedom uklopljenosti ipak opravdavaju svoje mjesto.

Na nedavnim wiki susretima bilo je govora o domaćoj i stranoj televizijskoj produkciji, te o obliku njihove zastupljenosti na hr i en wiki. U prvo vrijeme na en wiki TV serije (npr. Bojna zvijezda Galactica, ZF serija koju je moguće gledati na HTV-u i kupiti na kioscima u Hrvatskoj) su bile opisane jednim člankom, likovi serije - ako ih je više - posebnim člankom, ili u istom članku ako je mala ekipa, te popis epizoda serije u zasebnom članku, dakle ukupno je bilo maksimalno 3 članka. U međuvremenu to se promijenilo, pa sada najčešće postoji zasebni članak za svaku epizodu neke gledanije serije s više ili manje detaljnim sinopsisom (vidi en:List of Battlestar Galactica (re-imagined series) episodes).

Čemu ti primjeri?

Primjeri služe pokazivanju (i dokazivanju) što je sve moguće napraviti, i postavljanju pitanja treba li nam to na hr wikipediji? Odgovor je jasan svakome tko drži wikipediju prvenstveno enciklopedijom - ne treba nam, jer takav vid obrade ZF TV serija već postoji na Internetu, Galactica već ima svoj wiki (vidi www.battlestarwiki.org). A što nam treba, tj. koliko daleko ići u obrađivanju pop-kulture na wikipediji?

Svaki prilog/članak koji se ne može svesti pod nazivnik komercijalno, ili koji je lakše svesti pod nazivnik kultura odnosno bolje hrvatska kultura, a marginalno komercijalno, ima svoje mjesto na hr wikipediji. Npr. Dnevnik HTV-a koji je sam po sebi institucija, emisije poput 3-2-1-kreni i Kviskoteke koje su gledale generacije, takvi članci imaju mjesto na wikipediji. Također, nove tehnologije (npr. Podcast, RSS) imaju mjesto na wikipediji, ali dok neka emisija nema bar 1.000, ili 10.000 gledatelja, onda je to ipak novost koja treba prvo biti zabilježena u nekim drugim medijima da bi potom dobila i svoj članak na wikipediji.

Da zaključim, blogove smo riješili popisom, jer između gomile blogova sumnjive kvalitete, postoje izvrsni blogovi ljudi koji znaju i pisati i misliti, a još nisu našli put do službenih medija, ili im se službeni mediji ne mile ;-)

Tako i za eMisiju, napišite o njoj sve što je potrebno na članak Podcast (kako vam je već gore Ante predložio, jer druga rješenja jednostavno nisu primjerena. Hvala na razumijevanju! SpeedyGonsales 20:11, 15. srpanj 2007. (CEST)