Razgovor sa suradnikom:SvekY

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija

Dobro došli na Wikipediju na hrvatskom jeziku, započetu 16. veljače 2003. - slobodnu enciklopediju!

Pozivamo vas na sudjelovanje u rastu ove svima dostupne enciklopedije. Ovdje su neke od stranica koje bi vam mogle pomoći:

  • Wikipedija - što je Wikipedija, povijest i organizacija projekta
  • Pomoć - kako sudjelovati, što treba znati, kako koristiti?
  • Slike - obvezno pročitati prije postavljanja bilo kakvih slika

Ako želite vježbati, možete to raditi na stranici za vježbanje, u slučaju da vam zatreba pomoć, pogledajte:

Svoje doprinose na člancima ne potpisujte, dok komentare na pripadajućim stranicama za raspravu, suradničkim stranicama i Kafiću molim potpisujte tako što ćete napisati 4 tilde (~~~~) ili kliknuti na gumb na alatnoj traci.

Još jednom, dobro došli! --Branka France 16:53, 12. rujna 2006. (CEST)[odgovori]

Iako ti ove upute, obzirom na obrazovni profil, sigurno i nisu potrebne, ovo je ipak DOBRODOŠLICA, a nepotrebno - zanemari:-) Branka France 16:53, 12. rujna 2006. (CEST)[odgovori]

Stranica suradnika[uredi kôd]

Ako ti mogu preporučiti da zaviriš i na stranicu sa suradničkim okvirićima, sigurno ćeš naći nekog koji ti se sviđa. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 00:01, 3. prosinac 2006. (CET)

Hvala ti. Pregledao sam ih sve i neki su baš smiješni, a neki i istiniti. Npr. onaj "sve radi u zadnji trenutak". :-)
Definitivno ću nekog postaviti i više okvira, ali poslije. --SvekY 00:55, 3. prosinac 2006. (CET)

Vidim da si pronašao neke odgovarajuće okviriće, a i pridružio si nam se na Karti. Ono što bih ti slijedeće predložila je da nam se pridružiš i na IRC-u, tako najbrže učimo suradnike radu na Wikipediji. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 01:09, 3. siječanj 2007. (CET)

Stil pisanja[uredi kôd]

Veli Donatus da se dogovorimo hoće li se u matematičkim unosima koristiti impersonalno 3. lice jednine, ili prvo lice množine (npr. "Definirajmo sad..."). Meni se čini da je bolje da formalne definicije, aksiomi, iskazi teorema, propozicija i inih neupitnih istina budu u neutralnom stilu, dok bi primjeri mogli biti prijemčiviji ukoliko bi bili u 1.l.m - no to opet nije toliko enciklopedijski koliko udžbenički stil. Što ti misliš o svemu tome? Meni je totalno svejedno, sve dok je sadržaj točan :) Ivan Štambuk 16:34, 5. siječanj 2007. (CET)

Na faksu (vidi moju suradničku stranicu) koristimo pretežno 1. lice, ali što se mene tiče nije toliko bitno. Mene jedino smeta što nam je fraza "kažemo da je" ili "definira se kao" uobičajena za definiciju, a netko je promijenio u članku "Skup" ili "Funkcija" u 1. lice "kaže se".
U stvari, ne znam što bi bilo najbolje. Meni se čini da je u engleskom stilu pretežan pasiv, a kod nas aktiv. Za definicije smo koristili "kažemo da je" i "definira se kao". Za teoreme smo koristili iskaz oblika "Ako je uvijet, onda je tvrdnja." ili "Neka je uvijet. Tada je tvrdnja".Ponekad smo razbili uvijet na dijelove i dodali ih prije "Ako je" u obliku "Neka je". !! I za def. i tm. smo ponekad koristili i najobičniju rečenicu, pogotovo ako je iskaz dovoljno jednostavan. Npr.: Svaki prirodan broj je ili paran ili neparan. --SvekY 21:51, 5. siječanj 2007. (CET)

To si dobro rekao. U eng. jeziku privladava pasiv, u duhu hr.jezika je aktiv (hrv. je rabiti i pasiv, ali valjda je našem narodu od davna dodijalo trpit išta više, pa su se barem u jeziku nastojali rišit tega da moraju trpit netkoga ili nešto :) ). Kubura 09:29, 26. siječanj 2007. (CET)

Usput. Ne "uv-ije-t", nego "uvJet", bez "i". Kubura 09:29, 26. siječanj 2007. (CET)

Pa, da uvjet... Nego, da kažem da ima svakakvih formulacija (koliko sam čuo na predavanjima i čitao u knjigama). Npr. "definiramo", "kaže se" ili "zove se", te u teoremima "ukoliko" umjesto ako. Tako da je meni ustvari svejedno. --SvekY 14:43, 26. siječanj 2007. (CET)

Međuwiki[uredi kôd]

Molim te da kad stavljaš međuwiki poveznice na članke, u isto vrijeme postaviš i poveznicu na hrvatski članak u engleskoj Wikipediji. To je važno radi botova koji potom održavaju Wikipedije povezane. Druga stvar koju bih te molio jest da rasprave s ovih stranica ne prenosiš na forume. O politici Wikipedije i načinu rada na njoj odlučuju prijavljeni suradnici, a ne bilo tko tko dođe s nekog foruma.--Donatus 13:27, 15. siječanj 2007. (CET)

Za forum: Žao mi je. Samo sam htio pitati stručnjake za pomoć. Jesam li pogriješio samo u tome što sam citirao stranice za razgovor i opisivao situaciju između tebe, Ivana Štambuka i mene ili u tome što sam na javno dostupnom mjestu (internetskom forumu) opisao (između ostalog i) svoju dilemu vezanu uz pisanje na wikipediji, pitajući za mišljenje?
Da li sam mogao izbjeći spominjanje wikipedijine politike u pitanju? --SvekY 13:45, 15. siječanj 2007. (CET)

Nije veliki problem, ali ne želimo ovdje navalu komentara ljudi koji nisu suradnici na Wikipediji. Nemaš pojma koliko vremena potrošimo na razrješavanje nepotrebnih svađa, umjesto da pišemo članke. Inače, kad odgovaraš nekome, bolje je da to učiniš na stranici za razgovor dotičnog suradnika, jer tako sigurno znaš da će vidjeti tvoju poruku.--Donatus 14:01, 15. siječanj 2007. (CET)

OK. Možda nisam trebao napisati da svuda mogu postavljati komentare. Što se tiče hrv. inter-wiki poveznica na engl.wiki, prvom prilikom ću to nadoknaditi. (vjerojatno, nakasnije sutra) Ionako nije puno posla. --SvekY 15:05, 15. siječanj 2007. (CET)

Stavio sam ja interwiki na engleskoj wikipediji za sve članke u koje si ti danas dodao kod nas, tako da to ne trebaš raditi, ali ubuduće je bolje odmah postaviti, jer se inače zaboravi, a ni ostali suradnici ne mogu znati da na englesku nije postavljeno, pa ostanemo izvan čitavog sistema.--Donatus 17:22, 15. siječanj 2007. (CET)

Zlatne godine[uredi kôd]

[1] Kaže li se 'Noina arka' ili se deklinira pa u lokativu glasi 'Noinoj arci'? Ivica Vlahović (razgovor) 21:43, 8. rujna 2013. (CEST)[odgovori]

Nisam siguran kako to ide. Ovako mi se čini dobro, ali najbolje konzultirati pravopis ili nekog lektora. --SvekY (razgovor) 15:11, 13. prosinca 2013. (CET)[odgovori]