Razgovor sa suradnikom:UDD

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija

Dobrodošlica[uredi kôd]

Dobro došli na Wikipediju na hrvatskom jeziku, započetu 16. veljače 2003. - slobodnu enciklopediju!

Pozivamo vas na sudjelovanje u rastu ove svima dostupne enciklopedije. Ovdje su neke od stranica koje bi vam mogle pomoći:

  • Wikipedija - što je Wikipedija, povijest i organizacija projekta
  • Pomoć - kako sudjelovati, što treba znati, kako koristiti?
  • Slike - obvezno pročitati prije postavljanja bilo kakvih slika

Ako želite vježbati, možete to raditi na stranici za vježbanje, u slučaju da vam zatreba pomoć, pogledajte:

Svoje doprinose na člancima ne potpisujte, dok komentare na pripadajućim stranicama za raspravu, suradničkim stranicama i Kafiću molim potpisujte tako što ćete napisati 4 tilde (~~~~) ili kliknuti na gumb na alatnoj traci.

Još jednom, dobro došli! --Roberta F. 13:06, 22. ožujak 2007. (CET)

Curcumin[uredi kôd]

Molim te pogledaj kako sam napravila neke izmjene u članku Curcumin i usporedi s člankom na en:wiki (s lijeve strane je poveznica), pa pokušaj uskladiti članak. Svakako pročitaj uvodni tečaj, slike ne moraš postavljati ukoliko ih ima na zajedničkom poslužitelju, uostalom slike na Wikipediju postavljamo samo kada nemamo drugog izbora. Ukoliko imaš neka pitanja, rado ćemo ti pomoći. Lijep pozdrav :-))--Roberta F. 13:47, 22. ožujak 2007. (CET)

E brojevi[uredi kôd]

Zamolila bih te ukoliko imaš namjeru napisati sve E brojeve da onda svakako prevedeš (napišeš) i stranicu E number, dalje, nemoj otvarati nove kategorije, dok ne vidimo što se napravilo i kako ćemo to smjestiti. Za sada stavljaj kategoriju:Prehrana. Lijep pozdrav :-)--Roberta F. 14:33, 22. ožujak 2007. (CET)

E-brojevi[uredi kôd]

Da, namjera mi je obraditi sve e-brojeve, odnosno prehrambene aditive. Ima ih preko 300. Medjutim, ja ne zelim pisati opcenito o nekim spojevima, koji su ujedno i e-brojevi. Npr. ne zelim pisati o strukturnim svojstvima, otkricu ili zastupljenosti vitamina c u ekoloski uzgojenom povrcu. Za mene on nije vitamin, vec e-broj. Zelim ga predstaviti i obraditi kao E300, a ne kao askorbinsku kiselinu. Zelim da ljudi koji citaju deklaracije na proizvodima dodju na wikipediji do vitamina C ili askorbinske kiseline, ali preko sifre E300. Drugi primjer, sulfatna kiselina. To je opce poznata kiselina, nema svoju stranicu na wikipediji, ali mene ne zanimaju njezina kisela svojstva, upotreba u organskoj sintezi. Ona je, uza sve to, prehrambeni aditiv, ona je e-broj E513. Dakle, kad otvaram clanak o aditivu E513, ja zapravo pisem o sulfatnoj kiselini... Ali pisem o sulfatnoj kiselini samo ono sto je predstavlja kao e-broj E513. Savjet?! UDD

Ima članka treba biti ono koje se najčešće koristi za taj spoj. Dakle, ako je riječ o sulfatnoj kiselini, tekst ide na sulfatna kiselina, a na E513 ide preusmjerenje. Ako se radi o spoju koji nema svoje ime, već samo E-broj, nazovi članak npr E330. Ako želiš pisati samo o jednom aspektu, stavi to pod podnaslov (ma makar to bio jedini tekst u članku), npr "Sulfatna kiselina kao prehrambeni aditiv". Još ako netko doda na početak 1-2 rečenice o spoju općenito, već imamo jako dobar članak.
Ako imaš 5 članaka, možeš ih sve staviti i u kategoriju Prehrambeni aditivi, a za svaki slučaj dodaj iza kategorije i {{kat?}}, što će pomoći ostalima da provjere treba li dodati još koju kategoriju.
Ako želiš, možemo napraviti i skupni predložak (vidi pod Kategorija:Skupni predlošci) koji će se nalaziti na svakoj od ovih 300+ stranica. Tycho Brahe