Rebeka Anić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Jadranka Rebeka Anić (1960.), časna sestra franjevka Provincije Presvetog Srca Isusova u Splitu, doktorica katoličke teologije i znanstvena savjetnica u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar - Područni centar Split.

Životopis[uredi VE | uredi]

Rođena 1960. godine, Jadranka Rebeka Anić već 1979. godine ulazi u samostan unatoč snažnom otporu roditelja. Prvotna želja i ljubav je bilo slikarstvo te je htjela krenuti na likovnu akademiju u Zagrebu, ali se ipak posvetila studiju teologije. Tu želju osjetila je još u osnovnoj školi.[1] U 2001. godini promovirala je na Katoličkom teološkom fakultetu u Beču kod uglednog pastoralnog teologa Paul Zulehnera. Tema doktorske disertacije je uloga žene u Katoličkoj Crkvi u Hrvatskoj tijekom 20. stoljeća.

Više godina predavala je na Sveučilištu u Sarajevu u sklopu predmeta Religija i rod magistarskog programa Religijskih studija i na Rodnim studijima. Kao vanjska suradnica radila je na Odjelu za sociologiju Sveučilišta u Zadru, predavala na teološkom fakultetu Matija Vlačić Ilirik u Zagrebu te na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu.[2] Sudjelovala je na nekoliko međunarodnih i domaćih projekata te vodila dva projekta Franjevačkog instituta za kulturu mira. Članica je triju međunarodnih i dviju domaćih udruga, te članica upravnog odbora Europskog društva žena u teološkom istraživanju (ESWTR) i dopredsjednica Hrvatske sekcije ESWTR-a.[2]

Jadranka Rebeka Anić se bavi rodnim teorijama, biblijskom i teološkom antropologijom pod rodnim vidom te položajem žene u Crkvi i društvu. Buru je izazvala i kao jedna od autorica i inicijatorica zbornika "Nasilje nad ženama" istraživši, među ostalim, "koliko žene žrtve nasilja u obitelji često od župnika dobivaju savjete da izdrže još malo, čime se nepravedno religiozno opravdava patnja koja nema smisla".[3] Zbog feminističkih teza kao i knjige Kako razumjeti rod?, jedan od profesora na teološkom fakultetu u Splitu zatražio je zabranu dociranja. Znanstveno povjerenstvo Sveučilišta u Splitu zaključilo je kako njezin rad ne sadrži nikakve dogmatske i moralne zablude.

Trenutno radi kao znanstvena savjetnica u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar - Područni centar Split.

Krajem 2018. godine objavila je knjigu Marija Magdalena: Od Isusove učenice do filmske bludnice zajedno sa Irenom Sever Globan. U knjizi zastupa stav kako "Marija Magdalena nije bludnica nego Isusova najbolja učenica i apostolica".[4]

Bibliografija[uredi VE | uredi]

  • Više od zadanoga. Žene u Crkvi u Hrvatskoj u 20. stoljeću (2003.)
  • Žene u Crkvi i društvu (2010.)
  • Kako razumjeti rod? Povijest rasprave i različita razumijevanja u Crkvi (2011.)
  • Marija Magdalena: Od Isusove učenice do filmske bludnice (2018.)

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Die unerschrockene Franziskanerin (njemački). Aufbruch.ch (8. ožujak 2017.) pristupljeno 20. veljače 2019.
  2. 2,0 2,1 Jadranka Rebeka Anić; Irena Sever Globan. Marija Magdalena: Od Isusove učenice do filmske bludnice pristupljeno 20. veljače 2019.
  3. 40 Hrvata koje trebate upoznati. Jutarnji.hr (21.veljače 2009.) pristupljeno 20. veljače 2019.
  4. Jasenka Leskur (20. veljače 2019.). Redovnica Jadranka Rebeka Anić: Marija Magdalena nije bludnica nego Isusova najbolja učenica i apostola, ali trebala je poslužiti kao primjer obraćenja. slobodnadalmacija.hr pristupljeno 20. veljače 2019.