Reductio ad absurdum

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Reductio ad absurdum (svođenje na besmisleno) je vrsta logičkog svođenja u kojem tvrdnja se zasniva na promicanje tvrdne apsurdnosti odnosno besmislenosti, bilo da je istinita ili lažna da bi se doveo da zaključka da je nešto istinito ili lažno.

Možemo li dokazati kontradikciju ⊥ na osnovi dodatne pretpostavke P, onda možemo zaključiti ¬P na osnovi početnih premisa.[1]


Argumentum ad ustashum[uredi VE | uredi]

Argumentum ad ustashum je vrsta podvrsta logičkog dokazivanja reductio ad absurdum, u porijeklu osobe u kojem govornik koji iznosi tvrdnju želi poništiti svoj argument u debati jer su pripadnici hrvatskog naroda, a ta pripadnost hrvatskom naroda ujedino znači podržavanje ustašatva. Argumentum ad ustashum koriste mnogi protivnici nečijeg iznošenog stava jer s tim poništavaju bilo kakvu vrijednost nečijeg argumenta. Nekada se argumentum ad ustashum rabi da bi se objasnilo neki pogled ili stav kao primjerice stanje ekonomije u Hrvatskoj (2015.)[2] Kada se rabi u ovom kontekstu tada ova logička metoda može nazvati reductio ad ustashum.

Primjeri[uredi VE | uredi]

Wikicitati „Još kao student u Beogradu zapazio sam da se svaka rasprava s kolegama završava s tim njihovim "najsnažnijim" argumentom. Zato sam ubrzo takve rasprave počinjao tvrdnjom kako sam ja ustaša. Uslijedila bi uvjeravanja mojih kolega kako ja to nisam. Tako bi im glavni "argument" bio eliminiran, pa se onda moglo raspravljati i s argumentima. Slično je bilo kada sam 1987. došao u Zagreb. Shvatio sam da je taj "argument" i tu najsnažniji. Zato sam znao u društvu izjaviti kako sam ja ustaša. Nastupila bi konsternacija, a ja bih nastavio: "Znate, ja sam živio u Beogradu, a tamo vam Hrvate djele na ustaše i srpske sluge. A ja vam ne volim biti sluga!" Poslije toga bi i sugovornici rekli da i oni ne vole biti sluge.”
( Josip Pečarić, "Svi Hrvati su ustaše" http://www.hous.hrvati-amac.com/svi_hrvati_su_ustase.html)


Wikicitati „ Tek nakon potpune likvidacije ustaštva i njegovih simbola i natruha postat će moguće na miru raspravljati o vječnom pitanju odnosa države i tržišta ili rada i kapitala i tek tada će Hrvatska sebi stvoriti preduvjete za ekonomski napredak jer će tek tada postati normalno, demokratsko i civilizirano društvo ”
( Vuk Perišić, Likvidirajmo ustaštvo, pa ćemo pričati o ekonomiji, http://www.tportal.hr/vijesti/komentari/384127/Likvidirajmo-ustastvo-pa-cemo-pricati-o-ekonomiji.html )

Govorne logičke pogreške[uredi VE | uredi]

Vidi[uredi VE | uredi]

Vrela[uredi VE | uredi]

  1. Logika Zaključak: Dobro mišljenje, ciljevi obrazovanja i filozofska logika, str. 41 (pristupljeno 13. rujna 2017.)
  2. Likvidirajmo Hrvate, pa ćemo pričati o ekonomiji // Jesam li ja ustaša , http://pollitika.com/likvidirajmo-hrvate-pa-cemo-pricati-o-ekonomiji-jesam-li-ja-ustasa , pristupljeno 12. studenog 2015.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]