Tu quoque

Izvor: Wikipedija
Ironična ilustracija prikazuje muškarca s preuveličanim tradicionalnim škotskim šeširom kako govori "Zaboga, kakve nevjerojatne šešire vi žene nosite!"

Tu quoque (lat. za "i ti isto" ili "ti također"), ponekad i argumentum ad hominem tu quoque ili poziv na licemjerje, neformalna je logička pogreška koja nastoji diskreditirati stav druge osobe tvrdeći da se osoba ne ponaša u skladu sa stavom koji zastupa. Pokušava prikazati da se kritika ili objektivnost odnose i na osobu koja navodi početni argument. Ta tehnika pokušava isključivo odbaciti argumente druge osobe prebacujući središte pozornosti s prvobitnog argumenta na kritiku nedosljednosti druge osobe.[1] Posebna je vrsta pogreške ad hominem, koja je također logička pogreška u kojoj je argument druge osobe zasnovan isključivo na osobnoj i/ili nevažnoj činjenici (za argument) o drugoj osobi.[2] Iako je možda istinito da se osoba ponaša licemjerno ili nedosljedno sa stavom, sama ta činjenica ne opovrgava argument.

Primjeri[uredi | uredi kôd]

Pretpostavka (logički pogrešna)
Ako stvarno vjeruješ u zaštitu okoliša, umjesto da se sa mnom raspravljaš, trebao bi rješavati problem.
Pobijanje
Vjerojatno je da je namjera prvog govornika bila da raspravlja u korist, odnosno da iskaže prednosti zaštite okoliša, a ne da predstavi vlastito moralno stanovište. Samim tim napad na radnje govornika ne pobija njegov argument.
Pretpostavka (logički pogrešna)
Tvoj argument protiv konzumerizma nije važeći jer imaš računalo, mobitel i druge uređaje.
Pobijanje
Neovisno od toga pridržava li se govornik svojih stavova, to samo po sebi nije protuargument za opovrgavanje, odnosno pobijanje njegovog argumenta.

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Bluedorn, Nathaniel. 2002. The Fallacy Detective. str. 54. ISBN 0-9745315-0-2
  2. Logical Fallacy: Tu Quoque. Fallacyfiles.org. Pristupljeno 22. lipnja 2015.

Literatura[uredi | uredi kôd]