Prijeđi na sadržaj

René Antoine Ferchault de Réaumur

Izvor: Wikipedija
René Antoine Ferchault de Réaumur

René-Antoine Ferchault de Réaumur (La Rochelle, 28. veljače 1683. - Bermondière, 17. listopada 1757.) bio je francuski znanstvenik, koji je dao veliki doprinos mnogim znanostima, a posebno entomologiji (nauci o insektima).

Životopis

[uredi | uredi kôd]

Réaumur je rođen u poznatoj obitelji La Rochelle. Školovao se u Parizu, izučavao je filozofiju kod Isusovaca u Poitiersu, te je 1699. otišao u Bourges radi studiranja građanskog prava i matematike. 1703. se vraća u Pariz, gdje nastavlja studij matematike i fizike, a u 24. godini života biva nominiran za člana francuske Akademije znanosti.[1] Od tada, narednih gotovo pola stoljeća nije prošla nijedna godina a da nisu izdani Memoari Akademije bez njegovog objavljenog članka. Njegov doprinos znanosti je veoma teško precizirati. Izdavajaju se, između ostalih, njegova otkrića u vezi proizvodnje željeza i čelika, otkrića u meteorologiji (izmislio je termometarsku ljestvicu koja i danas nosi njegovo ime), a bavio se istraživanjima i u oblastima botanike, zoologije (smatra se osnivačem etologije[2]), geologije i drugih nauka. Također je značajan njegov doprinos medicini. Otkrio je funkcije želučanih sokova. No, poznat je i po teoriji kako hranu probavlja trbušni zid koji je zapravo nešto poput pećnice u kojoj se namirnice usitnjavaju i razgrađuju.

Izvori

[uredi | uredi kôd]
  1. Egerton, F. N.: A History of the Ecological Sciences, pogl. 21: Réaumur and His History of Insects, Bulletin of the Ecological Society of America, 2006, 87(3),str.212–224
  2. Wheeler, W. M.: Introduction, annotations and bibliography u R.-A.F.de Réaumur 1926., Knopf, New York, SAD