Ova je stranica stvorena ili dopunjena u okviru WikiProjekta 10000. Kliknite ovdje za više informacija.
Ova stranica dio je WikiProjekta žene u crvenom. Kliknite ovdje za više informacija

Renata Scotto

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Renata Scotto
Renata Scotto
Renata Scotto 1967. godine
Rođenje 24. veljače 1934.
Savona, Italija
Nacionalnost Talijanka
Poznat(a) po opernom pjevanju (soprano)
Zanimanje operna pjevačica
Portal o životopisima

Renata Scotto (Savona, Italija, 24. veljače 1934.) talijanska je sopranistica i operna redateljica.[1]

Renata Scotto rođena je u Savoni u Italiji 24. veljače 1934. Debitirala je u svom rodnom gradu na Badnjak 1952. u dobi od 18 godina ispred rasprodane dvorane kao Violet u Verdijevoj La Traviati. Sljedećeg dana imala je "službeni" operni debi u Teatru Nuovo u Milanu kao Violeta. Ubrzo nakon toga nastupila je u prvoj Puccinijevoj operi Madama Butterfly, u Savoni, za što je plaćena dvadeset pet tisuća lira. Obje uloge kasnije će se usko povezati s njezinim imenom.

Prepoznata po svom stilu, muzikalnosti i kao izvanredna pjevačica-glumica, Scotto se smatra jednom od istaknutih pjevačica svoje generacije, specijaliziranom za repertoar bel canta s izletima u verizmu i Verdijevim repertoarima. Otkako se 2002. godine povukla s pozornice kao pjevačica, uspješno se okrenula opernoj režiji i predavanju u Italiji i Americi, te akademskim pozicijama na Nacionalnoj akademiji Santa Sicilia u Rimu i školi Juilliard u New Yorku. Živi u Armandu u New Yorku sa suprugom Lorenzom Anselmijem.

Dobila je dva Emmyja za televizijsko emitiranje „La Gioconde” i za režiju „La Traviate” iz NYCO-a. Ima počasni doktorat Juilliard School od 2009. godine.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Scotto: More Than a Diva by Renata Scotto and Octavio Roca, Doubleday & Company, Inc, 1984. ISBN 0-385-18039-X