Richard Pryor

Izvor: Wikipedija
Richard Pryor
Richard Pryor
Rodno ime Richard Franklin Lennox Thomas Pryor III
Rođenje 1. prosinca 1940., Peoria, Illinois, SAD
Smrt 10. prosinca 2005., Encino, Kalifornija, SAD
Godine rada 1963.1997.
richardpryor.com
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Richard Franklin Lennox Thomas Pryor III (Peoria, Illinois, 1. prosinca 1940. - Encino, Kalifornija, 10. prosinca 2005.) bio je američki komičar, glumac i pisac, prema anketi američke TV-kuće Comedy Central iz 2004. godine najveći stand-up komičar svih vremena.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Richard Pryor se rodio u gradu Peoria, oko 300 km od Chicaga. Majka mu je bila prostitutka, otac svodnik, a mjesto rođenja bakin bordel. Prema vlastitom priznanju, kao dječaka napastvovali su ga susjed i svećenik.[1] Kako ga je majka rano napustila, odgojila ga je baka.

Izbačen iz škole u 14. godini, počeo je raditi razne čudne poslove. Svirao je bubnjeve po noćnim klubovima.

I nakon što je postao poznat i popularan, nikad se nije libio koristiti vulgarizme i otvoreno progovarati o raznim kontroverznim temama, najčešće rasizmu. Karijera mu je trajala od 1964. do 1997. godine, gdje je glumio u brojnim filmovima i na televiziji, u oko 45 uloga. Bio je uzor nizu danas više ili manje uspješnih komičara. Također je poznat po suradnji s Geneom Wilderom.

Pryor se ženio sedam puta s pet različitih žena, s kojima ima šestero djece. Bio je veliki ovisnik o drogama i alkoholu, a 1991. objavio je da boluje od multiple skleroze. Bolest je tako brzo napredovala da je dospio u invalidska kolica.

Umro je od srčanog zastoja u 65. godini u svom domu u Los Angelesu.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Richard Pryor website. Inačica izvorne stranice arhivirana 23. svibnja 2010. Pristupljeno 8. veljače 2008. journal zahtijeva |journal= (pomoć)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]