Richard Réti

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Richard Réti

Richard Réti (Pezinok, Slovačka, 28. svibnja 1889.Prag, 6. lipnja 1929.) češki šahist.

Rodio se u krilu dobrostojeće židovsko-mađarske obitelji, međutim, on se uvijek smatrao Bečlijom. Réti je imao veliki smisao za humor i uvijek bio vedrog raspoloženja, osim kada bi ugledao automobil kojega se strašno plašio.

Jedan od najvećih svjetskih igrača prvog i drugog desetljeća 20. stoljeća, započeo je karijeru kao klasičan i strastveni kombinatorni igrač, preferirajući otvaranja poput Kraljevog gambita (1.e4 e5 2.f4). Međutim, nakon završetka 1. svjetskog rata njegov je stil doživio radikalnu promjenu, te je tako postao jedan od glavnih začetnika hipermodernog stila, zajedno s Nimzowitschem. Pa je tako, Réti, uz Nimzowitscha i njegove čuvene knjige Moj sistem bio glavni teoretik na polju tog novog šahovskog pokreta.

Rétijevo otvaranje (1.Nf3 d5 2.c4), kojim je pobijedio tadašnjeg svjetskog prvaka José Raúla Capablancu u New Yorku 1924., a bio je to prvi Capablancin poraz u 8 godina otkako je postao svjetski prvak, nazvano je Rétiju u čast. Savielly Tartakower nazvao je ovo otvaranje "otvaranjem budućnosti".

Također se istaknuo na polju kompozicije šahovskih konačnica. Godine 1925. Réti je oborio svjetski rekord u igranju naslijepo u simultanci od 29 partija. I nevjerojatno, pobijedio je 21, remizirao 6, a izgubio samo dvije partije.

Njegove knjige smatraju se antologijskim djelima u svijetu šaha: Nove ideje u šahu (1922.) i Veliki majstori šaha (1930.) koje su i danas obavezna literatura za početnike i ostale ljubitelje.

Réti je umro 6. lipnja 1929. u Pragu od šarlaha.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]