Rimac Automobili

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Rimac automobili)
Rimac Automobili
Vrsta Društvo s ograničenom odgovornošću
Osnovana 2009.
Osnivač(i) Mate Rimac
Sjedište Sveta NedeljaHrvatska
Djelatnost(i) automobilska
Proizvodi automobili
Vlasnik Mate Rimac
Web stranica www.rimac-automobili.com

Rimac Automobili je hrvatska tvrtka za proizvodnju električkih vozila osnovana 2009. godine sa sjedištem u Svetoj Nedelji. Rimac Automobili je razvio i predstavio automobilski koncept električnog automobila Concept_One, koji je kasnije krenuo u serijsku proizvodnju. Prvi put je predstavljen svjetskoj javnosti 2011. godine na najvećoj svjetskoj izložbi automobila Internationale Automobil-Ausstellung u Frankfurtu.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Rimac Concept_S
Rimac Concept_One

Osnivač tvrtke Rimac Automobili je Mate Rimac, koji je pretvorio svoj stari BMW E30 u trkaće električko vozilo.

Prvi primjerak modela Concept_One isporučen je u siječnju 2013. godine španjolskom kupcu, tvrtki Applus+ IDIADA. Automobil je dovršen u četiri mjeseca, a cijena je nepoznata.[1]

Svoj drugi komercijalni model Concept_One koji će biti proizveden u svega osam primjeraka, Rimac Automobili predstavili su na međunarodnom salonu automobila u Ženevi 1. ožujka 2016. godine.[2] 14. svibnja 2019. objavljeno da je u sjedištu Rimac Automobila tvrtka Kia Motors, dio Hyundai Motor Group, potpisala ugovor o ulaganju u oko 600 milijuna kuna u Rimac Automobile. Razvijat će električni športski automobil sa središnje smještenim pogonom športske marke Hyundai N i hibridno vozilo visokih performanca s pogonom na vodik i električni pogon.[3]

Proizvodi[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Bogatom kupcu isporučen prvi hrvatski superautomobil
  2. Concept_One production version to be unveiled in Geneva. Inačica izvorne stranice arhivirana 25. veljače 2016. Pristupljeno 24. veljače 2016. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  3. M.N./M.Š.: "Hyundai ulaže u nas zbog tehnologije, ne zbog jeftine radne snage", HRT. 14. svibnja 2019. Pristupljeno 15. svibnja 2019.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Rimac Automobili koji govori o automobilima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.