Robert Bürkner

Izvor: Wikipedija
Robert Bürkner
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 6. prosinca 1870.
Mjesto rođenja Charlottenburg, Pruska
Datum smrti 19. ožujka 1925.
Mjesto smrti Königsberg,Njemačka
Nacionalnost Nijemac
Puno ime Robert Alexander Bürkner
Supruga Ella Kröhnke
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1891.1925.
Čin General bojnik
Ratovi Prvi svjetski rat
Važnije bitke Bitka u Loreni
Bitka na Naročkom jezeru
Bitka na Lysi
Vojska Njemačka
Rod vojske kopnena
Jedinice načelnik stožera 18. armije
Odlikovanja Pour le Mérite

Robert Alexander Bürkner (Charlottenburg, 6. prosinca 1870. - Königsberg, 19. ožujka 1925.) je bio njemački general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata bio je načelnikom stožera 42. pješačke divizije, XXI. i XVIII. pričuvnog korpusa, te 18. armije na Zapadnom i Istočnom bojištu.

Vojna karijera[uredi | uredi kôd]

Robert Bürkner je rođen 6. prosinca 1870. u Charlottenburgu. Sin je Robert Heinricha Bürknera i Alexandrine Bürkner rođ. Knerk. U prusku vojsku stupa 1891. godine služeći u Grenadirskoj pukovniji "Prinz Karl von Pruessen" u Frankfurtu na Odri. U čin poručnika promaknut je 1892., dok Prusku vojnu akademiju pohađa od 1903. godine. Po završetku iste, od 1906. služi u stožeru XVIII. korpusa u Frankfurtu na Majni. Te iste godine unaprijeđen je u čin satnika. Potom zapovijeda satnijom u 9. badenskoj pješačkoj pukovniji u Offenburgu, te služi u stožeru 30. pješačke divizije u Strasbourgu. U listopadu 1912. promaknut je u čin bojnika, te raspoređen na službu u stožer 42. pješačke divizije na kojoj dužnosti dočekuje i početak Prvog svjetskog rata.

Prvi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

Na početku Prvog svjetskog rata 42. pješačka divizija u čijem stožeru je Bürkner služio nalazila se na Zapadnom bojištu u sastavu 6. armije kojom je zapovijedao bavarski princ Rupprecht. U sastavu iste sudjeluje u Bitci u Loreni. U borbama kod Nancy-Epinala je ranjen, nakon čega se od zadobivenih rana oporavlja iduća tri mjeseca. Po povratku na dužnost, u prosincu 1914. raspoređen je na službu u Korpus Zastrow koji se nalazio na Istočnom bojištu. U srpnju 1915. ponovno je premješten i to u stožer generalnog guvernementa Antwerpen.

U veljači 1916. ponovno je premješten na Istočno bojište gdje je imenovan načelnikom stožera XXI. korpusa kojim je zapovijedao Oskar von Hutier. Tijekom službe u navedenom korpusu sudjeluje u Bitci na Naročkom jezeru, te je u siječnju 1918. unaprijeđen u čin potpukovnika. U travnju 1918. imenovan je načelnikom stožera XVIII. pričuvnog korpusa kojim je na Zapadnom bojištu zapovijedao Ludwig Sieger. S istim sudjeluje u Bitci na Lysi, nakon koje je 16. svibnja 1918. odlikovan ordenom Pour le Mérite. U kolovozu 1918. postaje načelnikom stožera 18. armije pod zapovjedništvom Oskara von Hutiera. Navedenu dužnost obnaša do kraja rata.

Poslije rata[uredi | uredi kôd]

U prosincu 1918. Bürkner je imenovan načelnikom stožera 8. armije na Baltiku, a nakon repatrijacije i demobilizacije jedinica XX. korpusa u Allensteinu. Potom je, od travnja 1919., načelnik stožera IV. korpusa u Magdeburgu, koju dužnost obnaša do rujna te iste godine kada je imenovan načelnikom stožera I. korpusa sa sjedištem u Königsbergu. U svibnju 1920. imenovan je načelnikom I. vojnog okruga koji je od listopada 1920. preimenovan u 1. diviziju. Tog istog mjeseca unaprijeđen je u čin pukovnika. Nakon toga zapovijeda 2. pruskom pješačkom pukovnijom u Allensteinu i to do veljače 1924. kada je imenovan zapovjednikom I. pješačkog zapovjedništva. U siječnju 1925. promaknut je u čin general bojnika.

Robert Bürkner je preminuo 19. ožujka 1925. u 55. godini života u Königsbergu nakon nesreće tijekom obuke. Od ožujka 1904. bio je oženjen s Ellom Kröhnke s kojom je imao četiri kćeri. Nakon Bürknerove smrti zbog zasluga koje je imao u obrani Istočne Pruske 145-metarsko brdo smješteno južno od sela Wiersbinnen koje se nalazilo na području za obuku Arys nazvano je njegovim imenom.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

(njem.) Robert Bürkner na stranici Lexikon-der-Wehrmacht.de