Rodna kuća Josipa Broza Tita

Izvor: Wikipedija
Fotografija časnika 48. divizije JA ispred kuće 1945. godine.

Rodna kuća Josipa Broza Tita je višeslojni objekt u općini Kumrovec zaštićeno kulturno dobro.[1]

Opis dobra[uredi | uredi kôd]

Kuću je 1860. godine sagradio Martin Broz, kao zadružnu dvoobiteljsku prizemnu zidanicu za sebe i sina Franju. Neko su vrijeme u kući živjele i tri obitelji, pa su u tu svrhu izvršene i manje pregradnje u unutrašnjosti. Krovna konstrukcija izvedena tehnikom na stolac ostavila je pod krovom veći prostor u kojemu su uređene dvije sobice - komorice. Godine 1948. kuću napušta i posljednji potomak obitelji Broz. Pregradnje su otklonjene, a kući se vratio njezin izvorni izgled. Rodna kuća Josipa Broza Tita s pripadajućim gospodarskim objektom i Augustinčićevim spomenikom, odlikuje se arhitektonskom, ambijentalnom, povijesnom, dokumentarno-etnološkom i kulturnom vrijednošću te posjeduje svojstva kulturnog dobra.

Zaštita[uredi | uredi kôd]

Pod oznakom Z-4717 zavedena je kao nepokretno kulturno dobro - pojedinačno, pravna statusa zaštićena kulturnog dobra, klasificirano kao "profana graditeljska baština".

Galerija[uredi | uredi kôd]


Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Rodna kuća Josipa Broza Tita Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Sadržaj preuzet uz dopusnicu. Pristupljeno 20. studenog 2020.
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Ministarstva kulture Republike Hrvatske (https://min-kulture.gov.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u VRTS-u pod brojem 2021043010005276.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.