Romul Augustul

Izvor: Wikipedija
Dodaj infookvir "monarh".
(Primjeri uporabe predloška)
Tremissis Romul Augustul

Romul Augustul (?, oko 460. – ?, nakon 511.) je bio posljednji, nepriznati, car Zapadnog Rimskog Carstva (475.476.), koji je vladao u Italiji. Posljednji zapadnorimski car kojeg je priznao Bizant bio je Julije Nepot, prethodnik Romula Augustula, no tradicionalno se datum Romulova svrgavanja s rimskog carskog prijestolja uzima kao trenutak propasti Zapadnog Rimskog Carstva i kao početak srednjeg vijeka.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Romul je bio sin Oresta, rimskog patricija, germanskog podrijetla, iz Panonije. Nakon što je car Julije Nepot (474. – 475.) imenovao Oresta magister militumom 475. godine, on je započeo pobunu i osvojio Ravenu, tada prijestolnicu Zapadnog Rimskog Carstva. Nakon tog događaja, Julije Nepot je ubrzo pobjegao u Dalmaciju, ali nije se odrekao carske časti. Nakon tog događaja Orest je proglasio svoga sina Romula Augustula novim zapadnorimskim carem. U to vrijeme, Romul Augustul je bio dijete i tek puka figura, dok je stvarnu vlast u Carstvu imao njegov otac.

U sukobu između Oresta i germanskog kralja Odoakra, Romul Augustul je 4. rujna 476. godine svrgnut s prijestolja i interniran u Kampaniju, a Odoakar je carske insignije poslao u Carigrad tamošnjem caru Zenonu, što se uzima kao trenutak pada Zapadnog Carstva, iako je legitimni car Julije Nepot još bio na životu.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Romul Augustul


Nedovršeni članak Romul Augustul koji govori o antičkom Rimu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.