Rupnikova linija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Rupnikova linija ili crta je sistem utvrđenja ili linija obrane koju je započela raditi Kraljevina Jugoslavija 1925. godine.Radila se kao odgovor na Vallo Alpino(talijanski sistem utvrđenja).Linija nikad nije služila svojoj svrsi jer je napuštena prije napada Italije u Travanjskom ratu.Dobila je ime po tadašnjem Jugoslavenskom generalu Leonu Rupniku, slovenskog podrijetla.

opčeniti opis utvrda[uredi VE | uredi]

Rupnikovi objekti bili su mnogo jednostavniji od ostalih linija npr.Vallo Alpino,Maginotova linija,Siegferova linija.Bunkeri su bili površinski pa je ulaz bio odmah pored samog bunkera.Rupnikov objekt sastojao se od jedne manje prostorije(Kamenjak,Hrvatska)ili od dvije ili tri manje prostorije(Iliska Bistrica,Slovenija).

Bunker sa jednom prostorijom nije bio namjenjen za duži boravak pa su postojale i velike barake gdje su vojnici spavali i hranili se.Do bunkera vodili su kolni putevi.Bunkeri sa dvijema prostorijama namijenjeni su za duži boravak i oni se samo nalaze u Sloveniji.

Rupnikovci su također i koristili prirodne udubine gdje su radili rovove.Radili su i mnogo grudobrana i mitraljetskih gnijezda.

Rupnikovi objekti komunicirali su jednostavnim svijetlosnim lampama koje su stavljali u vodoravne rupe u bunkerima i te su rupe točno gledale u drugi objekt.

Kamuflirali su se crnom bojom koja je bila prolivena-bitumen,te su gradili suhozide oko bunkera.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]