Sašina ekipa

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Sašina ekipa
Brigada (Бригада)
Format drama/kriminalistički
Autor Aleksej Sidorov
Igor Porubljov
Glumci Sergej Bezrukov
Dmitri Djužev
Vladimir Vdovičenkov
Pavel Maikov
Jekaterina Guseva
Država podrijetla Rusija
Broj epizoda 15
Produkcija
Trajanje epizode 52 min.
Prikazivanje
TV kuća RTR - Rusija (РТР - Россия)
U Hrvatskoj HRT 2
Emitiranje 2002.još traje
Vanjske poveznice
Članak o seriji na IMDb-u

Brigada (ruski: Бригада), u Hrvatskoj poznata pod imenom Sašina ekipa, je ruska dramska mini-serija koja se počela prikazivati 2002. Ubrzo po početku emitiranja, serija je dobila odlične osvrte kritičara a gledateljstvu je postala omiljena. Mini-serija pripovijeda priču o četiri najbolja prijatelja od 1989. do 2000., koncentrirajući se pritom ponajviše na vođu skupine, Sašu Bjelova, kojeg glumi Sergej Bezrukov. Scenarij 15-dijelne mini-serije napisali su Igor Porubljov i Aleksej Sidorov a režirao ju je sam Aleksej Sidorov.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Saša Bjelov se upravo vratio iz vojske u svoj rodni grad (Moskvu). Po dolasku ga pozdravljaju i dočekuju njegova tri najbolja prijatelja: Kozmos, Pčela i Fil. Otišavši na služenje vojnog roka, Saša je ostavio svoju dotadašnju djevojku u Moskvi, a po povratku doznaje kako je ona sada sa svodnikom/gangsterom Muhom - vođom bande, dobro poznatom čak i Kozmosu i Pčeli. Dolazi do guranja i trzavica, pa Saša zahtijeva 1-na-1 borbu s Muhom. Bjelov dobiva borbu i zauvijek prekida vezu s dotadašnjom djevojkom.

Filu kasnije dijagnosticiraju Alzheimerovu bolest te mu se preporučuje prestati baviti se boksom; liječnik je, međutim, sām uključen u jedan boksački ring moskovskog podzemlja pa mu savjetuje da ode tamo i zaradi nešto novca dok još može. Članovi Brigade (Saša, Fil, Pčela, Kozmos) se upućuju tamo te sreću Muhu. Dolazi do svađe, vike i nasilja, u kojemu je Muha ubijen (kasnije doznajemo kako ga je ubio Kozmos).

Sve do ovog trenutka Saša nije imao kriminalnih primisli, sve što je htio bilo je otići na sveučilište i voditi normalan život, što se pak potpuno kosilo s Kozmosovim prijedlozima o uključenju u kriminalni milje.

Sljedeće jutro u Sašinom stanu pojavljuje se detektiv koji Muhino ubojstvo želi prišiti njemu. Prisiljen je skrivati se, te mu njegovi prijatelji pomažu u skrivanju dok ne riješe novonastalu situaciju (Muha je bio rođak detektiva koji će postati uzrok korjenite promjene Saše Bjelova). Saša potom upoznaje predivnu Olju, pristojnu djevojku iz dobre obitelji; započinju ljubavnu vezu, no ona ubrzo uviđa kako je za njim organizirana opća potjera te bježi od njega (kasnije će se oženiti i imati dijete). Neposredno poslije toga u skrovište provaljuje policija i Saša biva ranjen; krvareći, kune se kako nikad neće napustiti, ne poštovati ili posumnjati u svoje prijatelje, pa čak ni po cijenu života. Kozmosov otac pomaže Saši izbjeći zatvor ali je Saša zato prisiljen tijekom godine i pol izbivati iz Moskve. Nakon toga ekipa počinje s kriminalnom karijerom.

U sljedećim nastavcima pratimo kako zaživljuju Brigadine kriminalne aktivnosti i evoluiraju od sitnih prijevara trgovaca, preko novoosnovanih tvrtki do preprodaje droge i prodaje oružja Čečenima. Tijekom cijelog tog vremena detektiv (onaj s kojim je sve počelo) mijenja strane - od strane zakona do strane lopovā, pa od lopovā do Saše itd.

Za vrijeme zajedničke prodaje oružja između detektiva i Saše dolazi do nezgode te njihov posao otkrivaju ruske specijalne jedinice. Detektiv preživi ali odluči nestati na neko vrijeme.

U međuvremenu se Sašino carstvo širi a Fil pada u komu nakon što ga pokušaju ubiti. Svi postaju pomalo puni sebe i moći koju su stekli te počinju, i kao skupina i kao pojedinci, propadati.

Godine prolaze i Saša se odluči uključiti u rusku politiku. Natječe se za mjesto zastupnika u ruskoj Dumi protiv nedavno preporođenog detektiva željnog osvete, koji s nijm dijeli slična gledišta. Pomoću više prljavih trikova i dobro planiranog reklamiranja i lobiranja, Saša tijesno pobjeđuje. Detektiv šalje pritajenog agenta, kojeg je već puno prije uvukao u Sašinu organizaciju, da ubije Kozmosa, Pčelu i komatoznog Fila. Saša sav bijesan želi osvetu; njegov savjetnik za vladu, lopovi i svi ostali ga ipak traže da se strpi dok se ne nađu krivci. Na velikome pogrebu Saša odglumi vlastitu smrt i potom skriva ženu i dijete u SAD. Nedugo potom ubija sve odgovorne za smrt njegovih prijatelja i serija završava.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]