Samsung Heavy Industries

Izvor: Wikipedija
Samsung Heavy Industries
삼성중공업
Samsung logo
Vrsta Javna
Osnovana 5. kolovoza 1974.
Sjedište Seoul, Južna Koreja
Djelatnost(i) Brodogradnja i građevinska oprema
Proizvodi brodovi svih vrsta, digitalni uređaji za brodove te građevinarstvo
Prihod USD$ 8,4 mlrd. (2008.)[1]
Neto dobit USD$ 663,28 mil. (2008.)[1]
Broj zaposlenih 12.481[1] (ožujak 2009.)
Vlasnik Samsung Electronics (17,62%)
National Pension Service (5,04%)
Korea Investment and Securities (5%)[2]
Web stranica Samsung Heavy Industries

Samsung Heavy Industries ili SHI (kor. 삼성중공업; hanja: 三星重工業) je južnokorejsko brodogradilište te jedno od najvećih brodogradilišta na svijetu. Ono se nalazi u sklopu konglomerata Samsung. Temeljni fokus proizvodnje SHI je brodogradnja, proizvodnja digitalnih uređaja za brodove te građevinska i inženjerska oprema.

SHI ima proizvodna postrojenja u zemlji i inozemstvu, npr. tvornice za proizvodnju brodskih blokova u kineskim gradovima Ningbou i Rongchengu. Samsung Heavy Industries je poznat po proizvodnoj učinkovitosti i godišnjoj stopi proizvodnje. Tako se npr. u doku br. 3 (unutar brodogradilišta Geoje) godišnje pusti u promet 30 brodova.[3]

Brodogradilište je osim klasičnih brodova specijalizirano i za izgradnju visokih brodova, plovila za posebne namjene, tankera, ultra velikih brodova za kontejnerski promet i sl.

Povijest[uredi | uredi kôd]

SHI je osnovan 1974. godine kao Samsung Shipbuilding. 1983. tvrtka se spaja s Daesung Heavy Industries te dolazi do njenog preimenovanja u Samsung Heavy Industries.

Od početka 21. stoljeća SHI počinje graditi velike putničke brodove i tankere te u SAD izvozi tehnologiju vezanu uz brodogradnju. 2009. godine tvrtka je ugovorila izgradnju kruzera pod nazivom Utopia koji će biti najveći putnički brod ikad proizveden u Aziji.[4]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]