Samuel Bellamy

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Piratska zastava Sama Bellamyja. Ovu verziju su također koristili i Edward England i John Taylor.

Samuel Bellamy ili Black Sam (eng. Crni Sam) je bio engleski piratski kapetan s početka 18. stoljeća. U novije vrijeme je postao poznat zato što je olupina njegovog broda Whydah pronađena 1984. uz istočnu obalu SAD-a. Utopio se u oluji 1717. godine.

Životopis[uredi VE | uredi]

Bellamy je u vrlo ranoj mladosti otputovao u Novi svijet u potrazi za srećom. Tražio je bogatog pokrovitelja za financiranje izvlačenja blaga sa potonulih španjolskih galijuna. Ekspedicija je bila neuspješna i Bellamy se vratio u Englesku gdje se i oženio. Uskoro je napustio suprugu Mary i otišao na Karibe gdje se počeo baviti piratstvom. U travnju 1716. udružio se sa kapetanom Henryjem Jenningsom da bi opljačkali francusku fregatu Saint Marie. Nakon što su dobili svoj do plijena Bellamy i njegova posada su razvrgnuli partnerstvo sa Jenningsom i otplovili zarobljenim malenim brodom Postillion. Uskoro su susreli Benjamina Hornigolda s kojim su opljačkali francusku šalupu Marianne naoružanu sa 6 topova, kod Puerto Mariela nedaleko od Havane. Kao svoj dio Bellamy je dobio Marianne. Zajedno sa Hornigoldom plovio je duž obale Kube gdje su opljačkali još nekoliko brodova.

U svibnju 1716. Hornigold i Bellamy su ujedinili snage sa francuskim piratom Olivierom Levasseurom koji je također djelovao u kubanskim vodama. Željan vlasti Bellamy je tražio od pirata da njega izaberu kao zapovjednika flote umjesto Hornigolda. Tako je i bilo a Hornigld se povukao sa svojim dijelom plijena i prihvatio amnestiju.

Bellamy je zaplovio uz zapadnu obalu Hispaniole. U proljeće 1717. zarobio je trojarbolni robovlasnički brod Whydah, koji je preuredio u svoj zapovjedni brod, povećavši mu broj topova sa 18 na 28. Uz obalu Massachusettsa Whydah je upao u oluju te potonuo. 146 članova posade, među njima i Bellamy, su se utopili. Šest pirata koji su se spasili je zarobljeno i obješeno u Bostonu.

Literatura[uredi VE | uredi]

  • Colin Woodard: The Republic of Pirates: Being the True and Surprising Story of the Caribbean Pirates and the Man Who Brought Them Down, 2008.