Sane

Izvor: Wikipedija
Sane
Osnivanje1995.
MjestoZagreb, Hrvatska
Žanr/ovirock
alternativni rock
Producentska kućaCroatia Records
Internetska stranicawww.listen2sane.com
Članovi (članice)
Nikola Marjanović
Stjepan Krznarić
Sebastian Jurić
Bivši članovi (članice)
Tomas Balaž
Davorin Tomšić
Daniel Petljak
Velimir Ljubić
Goran Delač
Tin Ostreš

Sane je rock sastav iz Zagreba. Osnovan je 1995., a u današnjoj postavi djeluje od 2010. godine.

Povijest sastava[uredi | uredi kôd]

Sane je osnovan 1995. godine u selu Puttaparthi u Indiji, gdje je kanadski producent i lovac na talente Steven Harmer otkrio dva sedamnaestogodišnjaka kako sviraju svoje autorske pjesme. Omogućio im je suradnju s producentom Chris Lurch Rudykom s kojim su snimili svoj album prvijenac Antelupiulla.

Uslijedio je niz godina u kojima je sastav putovao po Europi, živio u Londonu, mijenjao članove pa i nekoliko puta bio raspušten, da bi se 2008. godine okupio u sastavu Marjanović/Krznarić/Balaž, u kojem se natječe se za hrvatsku pjesmu Eurovizije na Dori 2009. sa singlom Dečko, nastupa na Porinu na večeri posvećenoj Dinu Dvorniku, potom na spektaklu na Bačvicama također posvećenom Dinu Dvorniku, te izdaje singl s obradom pjesme Ja bih preživio.

Odlaskom Tomasa Balaža polovicom 2010. godine, Stjepan Krznarić prelazi na bubnjeve, a u sastav dolazi basist Sebastian Jurić. U toj postavi izdaju singlove Vila, Mi, Puj Pečatim i Koliko sam tvoj. te album obrada na engleskom jeziku Do not cover, koji uspješno financiraju kampanjom skupnog financiranja[1] preko stranice RocketHub.[2][3]

Osim stalnog angažmana u zagrebačkom klubu Sax!, rijetko sviraju jer privode kraju svoj drugi autorski album, 15 godina nakon prvog.[4]

Diskografija[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Jutarnji listArhivirana inačica izvorne stranice od 12. listopada 2013. (Wayback Machine) VIDEO 'Hrvatski Pearl Jam': Popularni zagrebački rock-band Sane prvi su Hrvati u vodama 'crowdfundinga', 13. travnja 2012.
  2. RocketHub Sane is making an album of covers
  3. Službeni blog stranice RocketHubArhivirana inačica izvorne stranice od 24. svibnja 2013. (Wayback Machine) (stranica nije dostupna)
  4. Facebook

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]