Santa leda

Izvor: Wikipedija
Santa leda
Isberg
Fotomontaža pravog izleda jedne sante leda u moru
Fotomontaža pravog izleda jedne sante leda u moru
Fotomontaža pravog izleda jedne sante leda u moru
oceani Arktik
Antarktik

Santa leda (engleski: iceberg iz germanskog: ijsberg, Isbjerg, eisberg, Isberg doslovno prevedeno ledeno brdo) je plutajuća masa slatkovodnog leda koji se odvalio s ledenjaka ili ledenog pojasa i pluta po moru.

Sante leda nalaze se u oceanima blizu Antarktika, u morima Arktika i sub Arktika, u arktičkim fjordovima, ali i po jezerima koje pune ledenjaci.[1]

Obilježja[uredi | uredi kôd]

Od sante lede se obično vidi samo 10 do 12% od njenog stvarnog volumena iznad vodene linije, jer je njen najveći dio u moru. Zbog tog su one velika opasnost za brodove, tako je uostalom nastradao i Titanic kad se očešao u naizgled bezazlenu santu.

Tjerane morskim strujama, sante mogu putovati po 10 - 12 km dnevno, a da se u potpunosti rastope treba im po nekoliko godina, što ovisi o njihovoj masi. Voda otopljenih santi je čista i može se rabiti za piće. Pojedine veće sante imaju osim leda i materijal odlomljenih stijena u svojoj masi.

Pojedine sante leda imaju promjer od 80 do 120 km i volumen 2 000 - 5 000 , tako da mogu plutati oceanima 6 do 12 godina, dok potpuno ne isčeznu.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Iceberg (engleski). Encyclopædia Britannica. Pristupljeno 21. studenoga 2012.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Santa leda