Saola

Izvor: Wikipedija
Saola
Pseudoryx nghetinhensis.PNG
Status zaštite
Status iucn2.3 CR hr.svg

Status zaštite: Kritično

Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Red: Artiodactyla
Porodica: Bovidae
Potporodica: Bovinae
Rod: Pseudoryx
Vrsta: Pseudoryx nghetinhensis
Dvojno ime
P. nghetinhensis
Dung, Giao, Chinh, Tuoc, Arctander, MacKinnon, 1993.
Raspon
Pseudoryx nghetinhensis distribution.png

Saola, Vu Quang govedo ili Azijski jednorog (Pseudoryx nghetinhensis) je jedan od najrjeđih sisavaca na svijetu; naime, ova vrsta šumskog goveda se može pronaći samo na gorju Annamite na granici Vijetnama i Laosa koje se odlikuje dubokim klancima (visina od 300-1.800 m) obraslim gustim monsunskim šumama (npr. Nacionalni park Phong Nha Ke Bang). Vrsta je definirana nakon otkrića ostataka tri jedinke 1992. godine u rezervatu prirode Vu Quang (Vijetnam), u zajedničkoj promatračkoj misiji ministarstva šumarstva Vijetnama i WWF-a.[1]

Sljedećih 18 godina ova životinja nije uočena, sve dok koncem kolovoza 2010. godine jedan seljak u Laosu nije ulovio jedan primjerak koji je uginuo prije no što su državni čuvari prirode uredili njegovo puštanje na slobodu.[2] Tijelo ove životinje proučavaju znanstvenici ne bi li se ova vrsta bolje spoznala.[3]

Imena[uredi | uredi kôd]

Saola je naziv koji dolazi od tajske riječi, koja je identična i u laoskom jeziku, a znači "vretenasti rog". Njezin latinski naziv dolazi od pseudoryx, čime se ističe njezina sličnost s antilopom oryxom, dok je nghetinhensis složenica od naziva dvije vijetnamske pokrajine, Nghe An i Ha Tinh. Lokalni narod Hmong ju zove saht-supahp ("pristojna životinja"), jer se kreće nečujno kroz šumu. Zbog njezine rijetkosti i očite nježne prirode mediji su je nazvali "Azijskim jednorogom", iako nema nikakve veze s mitskom životinjom, niti kineskom inačicom, Qilinom.

Odlike[uredi | uredi kôd]

Prema dosadašnjim nalazima saola pripada u potporodicu Bovini i najbliži srodnici su joj domaće govedo i bizoni. No, po svojim jednostavnim zubima i drugim morfološkim odlikama pripada tzv. "primitivnim govedima".[4] Prema proučenim saolama, one su visoke oko 85 cm, u razini ramena, i teške oko 90 kg. Krzno im je tamno smeđe s bijelom prugom duž leđa. Noge su tamnije s tri bijele mrlje kod stopala i bijelim vertikalnim prugama preko obraza, obrva, nosa i brade. Rogovi su im blago zakrivljeni unatrag i mogu narasti do pola metra u duljinu.

Prema lokalnom stanovništvu, saole žive u skupinama rijetko većima od dvije-tri jedinke. Označavaju teritorij mošusnim žlijezdama za koje se vjeruje kako su najveće u životinjskom svijetu.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Vu Van Dung i dr., A new species of living bovid from Vietnam, Nature, 6. ožujka 1993.
  2. Rare antelope-like mammal caught in Asia, BBC News, 16. srpnja 2010.
  3. Rare Asian 'Unicorn' Sighted, Dies in Captivity na livescience.com (engl.) Preuzeto 6. veljače 2012.
  4. F. Bibii e.S. Vrba, Unraveling bovin phylogeny: accomplishments and challenges, Biomed Central Biology, 2010. (engl.) Preuzeto 6. veljače 2012.

Ostali projekti[uredi | uredi kôd]

Commons-logo.svgZajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Pseudoryx nghetinhensis
Wikispecies-logo.svgWikivrste imaju podatke o taksonu Pseudoryx nghetinhensis