Sarajevski ratni tunel

Izvor: Wikipedija
Kuća unutar koje se nalazi ulaz u tunel.

Sarajevski ratni tunel naziv je za tunel koji je napravljen tijekom opsade Sarajeva 1993. godine. Tunel je napravljen ispod aerodromske piste i povezivao je 2 teritorija, koje je držala ARBIH (Dobrinju i Butmir) pa se tako i tunel zvao "Tunel D-B".

Tunel je dug oko 720 metara, a visok oko 1,5 m dok je na nekim dijelovima bio visok i do 1,8 m. Tunel se u službenim razgovorima ARBIH i UN vodio pod imenom "Tunel kojeg nema". Bio je najstrožija tajna Sarajeva, jer su pomoću tunela u Sarajevo stizali: hrana, oružje, cigarete istovremeno ga je ABiH-a koristila za izvlačenje jedinica.

Tijekom 1994., u tunelu su postavljene male šine po kojima su išla mala kolica i tako se olakšao transport. Također tijekom 1994. godine za tunel je saznala vojska Republike Srpske nakon čega je Ratko Mladić kontaktirao Aerodrom kojeg su držali pripadnici UN-a i tražio da se tunel sruši i zatvori. Potom je VRS pokušala kopanjem drugog tunela i preusmjeravanjem rijeke Željeznice potopiti tunel i tako ga onesposobiti, međutim ta im namjera nije uspjela.

Nakon rata, tunel je postao muzej i o njemu je snimljen dokumentarni film "Tunel – Tajna opsade Sarajeva".

Galerija[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Sarajevski ratni tunel