Armija Republike Bosne i Hercegovine

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Armija Republike Bosne i Hercegovine
Logo of the Army of the Republic of Bosnia and Herzegovina.svg
Amblem Armije RBiH
Utemeljena 1992.
Raspuštena 1995.
Vodstvo
Vrhovni zapovjednik Alija Izetbegović
Načelnik Glavnog stožera Rasim Delić
Povezani članci
Povijest Rat u Bosni i Hercegovini

Armija Republike Bosne i Hercegovine je službeno osnovana 15. travnja 1992., od jedinica Teritorijalne obrane BiH i organiziranih dobrovoljaca, kao odgovor na srpsku agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu.

Nakon Daytonskog sporazuma zajedno s HVO-om je transformirana u Vojsku Federacije Bosne i Hercegovine.

Ime[uredi VE | uredi]

Armija BiH tj. Armija RBiH bila je bošnjačko-muslimanska vojska. Sam naziv oružane formacije sporan je, jer je riječ o klasičnoj uzurpaciji naziva države Bosne i Hercegovine i vojske koju je formiralo tadašnje krnje Predsjedništvo BiH i Vlada BiH. Legitimnost uporabe imena BiH izgubili su onog trenutka kada su središnje institucije u Sarajevu napustili predstavnici Srba, a potom i Hrvata. Zbog te uzurpacije pravilnije je pisati tzv. Armija (R)BiH.[1]

Organizacija[uredi VE | uredi]

Armija RBiH je bila organizirana u korpuse na regionalnoj osnovi. Tako je npr. 4.korpus ARBiH djelovao u Hercegovini, a 5.korpus Cazinskoj Krajini.

Zapovjedna struktura[uredi VE | uredi]

Povijest[uredi VE | uredi]

8. travnja 1992. predsjedništvo BiH proglasilo je neposrednu ratnu opasnost i osnovalo Glavni štab Teritorijalne Obrane BiH. Teritorijalna obrana Bosne i Hercegovine bila je nasljednik dotadašnje Teritorijalne Obrane Socijalističke republike BiH.

Sljedeći dan, 9. travnja, Predsjedništvo BiH donijelo je odluku o ujedinjenju svih oružanih snaga na teritoriju BiH u Oružane snage BiH (OS BiH); pod zapovjedništvo Oružanih snaga trebala se staviti muslimanska Patriotska liga Bosne i Hercegovine, Zelene beretke (kao stranačka policija SDA), TO BiH, HVO, HOS i druge grupe otpora jugo-srpskoj agresiji.

Armija BiH nastala je ujedinjenjem postrojbi TO-a, Patriotske lige, Zelenih beretki, MUP-a BiH i raznih bošnjačkih dobrovoljačkih formacija u jedinstvenu vojsku 15. travnja ali je ona tek 4. srpnja 1992. nazvana Armija Republike Bosne i Hercegovine. Do tada je korišten stari naziv TO BiH.

Sredinom srpnja 1992. HOS prihvaća vrhovno zapovjedništvo Armije BiH, ali ne i HVO, čije je vodstvo prilikom osnivanja odbacilo TO BiH kao "iskompromitiranu".

Ratni zločini[uredi VE | uredi]

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: Ratni zločini Armije BiH nad Hrvatima u Domovinskom ratu

Simboli[uredi VE | uredi]

Najčešći simbol je ljiljan. Grb Armije RBIH je zapravo grb RBIH uz neke dodatke kao što su dva zlatna mača koji prolaze dijagonalno kroz grb i vojni natpisi iznad grba.

Odlikovanja[uredi VE | uredi]

Zlatni ljiljan[uredi VE | uredi]

Zlatni ljiljan je najveće odlikovanje za jednog pripadnika ARBiH. Dobiva se za urađeno neko junačko djelo i efikasnost odrađivanja svrhe i cilja ARBiH.

  1. Dnevnik.ba Gloria Lujanović: Armija BiH - neformalna skupina građana bez zapovjednika, zločina i logora?, 7. prosinca 2017. (pristupljeno 21. ožujka 2018.)