Savska Panonija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Savska Panonija
Pannonia Savia
Vexilloid of the Roman Empire.svg 297.5. stoljeće Coats of arms of None.svg
Ancient balkans 4thcentury.png
Savska Panonija u 4. stoljeću
Država:Vexilloid of the Roman Empire.svg Rimsko Carstvo
Glavni gradSiscia
Danas dioFlag of Slovenia.svg Slovenija
Flag of Croatia.svg Hrvatska
Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Bosna i Hercegovina

Savska Panonija (lat. Pannonia Savia, Pannonia Ripariensis ili Pannonia Interamnensis), provincija kasnog Rimskog Carstva.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Savska Panonija osnovana je 297. kada je car Dioklecijan, u sklopu reorganizacije države, podijelio Gornju Panoniju na Prvu i Savsku.[1][2] Proces reorganizacije dovršen je do vladavine Konstantina I. Velikog.[3]

Osnivanjem Panonske dijeceze 395. postaje njezin dio. U 4. stoljeću postaje dio prefekture Italije, a od 347. ulazi u prefekturu Ilirije.

Zemljopis[uredi | uredi kôd]

Središte provincije bio je grad Siscia, današnji Sisak u Hrvatskoj. Na području provincije nalaze se teritoriji tri današnje države: Hrvatske, Slovenije te Bosne i Hercegovine.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Hrvatska enciklopedija: Panonija
    " Dioklecijan je, provodeći 297. novi administrativni ustroj države, podijelio cijelu Panoniju na četiri područja. Gornju Panoniju podijelio je na Savsku Panoniju (Pannonia Savia ili Pannonia Ripariensis ili Pannonia Interamnensis) sa sjedištem u Sisciji (Siscia, danas Sisak) i na Prvu Panoniju (Pannonia Prima ili Pannonia Superior) sa sjedištem u Savariji (Savaria, danas Szombathely)."
  2. Opća i nacionalna enciklopedija: Panonija
    "God. 297. Dioklecijanovom reorganizacijom države Gornja P. dijeli se na Savsku P. (Pannonia Savia, Pannonia Ripariensis, Pannonia Interamnensis) sa središtem u Sisciji (Sisak), i na Prvu P. (Pannonia Prima, Pannonia Superior), sa središtem u Savariji (Szombathely)."
  3. Mocsy, A.: "Pannonia and Upper Moesia", str. 272-273, Boston, Routledge and Kegan Paul Ltd., 1974.