Sazan

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Sazan
Straße von Otranto.jpg
Podatci
Smještaj Jadransko more
Država Albanija
Površina 5 km2
Broj stanovnika 0

Sazan ili Sazanit (tal. Saseno, grč. Σάσων, Sason), mali otok koji se nalazi na ulazu u Vlorski zaljev u Albaniji. Ovaj nenaseljeni otok služi u vojne svrhe.

Povijest[uredi VE | uredi]

Otok je u antici bio poznat kao Saso. Tijekom povijesti pripadao je Veneciji, da bi nakon Napoleonskih ratova postao dio britanskog protektorata u sklopu Jonskih otoka.

Godine 1864., otok je ustupljen Grčkoj zajedno s ostatkom Jonskih otoka. Nakon završetka Drugog balkanskog rata 1913. godine, Italija i Austrija prisilili su Grčku na evakuaciju južnog dijela današnje Albanije.

Nakon odlaska Grka, otok je okupirala Italija 30. listopada 1914. godine, te tamo postavila vojsku. Ova okupacija je ratificirana Londonskim sporazumom 26. travnja 1915. Nakon Prvog svjetskog rata je Albanija i službeno ustupila otok Italiji, kao dio albansko-talijanskog protokola iz 1920. godine.

Otok je od 1920. do 1941. bio dio Zadarske pokrajine u Kraljevini Italiji,odnosno općine Lastovo/Lagosta da bi od 1941. bio dio Kotorske pokrajine. Titov komunistički režim je predao otok režimu Envera Hodže odnosno komunističkoj državi Albaniji.

Danas otok služi u vojne svrhe, kako bi se spriječilo krijumčarenje između Albanije i Italije. Turistički posjeti otoku nisu mogući.

Bilješke[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Ivan Kukuljević Sakcinski, Izvjestje o putovanju kroz Dalmaciju u Napulj i Rim : s osobitim obzirom na slavensku književnost, umjetnost i starine. / od Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Narodna tiskarnica Dra. Ljudevita Gaja, Zagreb, 1857., str. 42., (NSK)
    Wikicitati „(…) a naprema Jabloni vidi se pusti otok Cazin ili Sassena (…)”