Sehur

Izvor: Wikipedija
Sehurski obrok u jordanskoj kuhinji

Sehur (tur. sahur ← arap. säḥūr ), jedan od dvaju obroka tijekom ramazana. Jede se prije svitanja. Sehur je lakši obrok prije posta.[1] Poslije sehura se posti. Post se započinje i prekida prigodnim molitvama, uz vodu i datulje. Vrijeme pred zoru kad se muslimani obrokom pripremaju za nadolazeći dan posta naziva se imsak, a u običnom puku i ručak. Ajet kojim je post zapovijeđen kaže da je propisan kao i onima koji su "prije vas" (Sljedbenici Knjige, ehli-kitabija). Zbog toga su vrijeme i propisi posta se slagali kao kod Sljedbenika Knjige (kršćana i judaista), što je značilo ne jesti, ne piti i ne općiti spolno nakon spavanja. Ako bi netko prespavao, ne bi jeo do sljedeće noći i isto je propisano muslimanima. Nakon ukidanja tog propisa Poslanik je naredio sehur da bi se razlikovao muslimanski post od posta kršćana i judaista (ehli-kitabija). Za sehur je dobra voda i zrela i sušena na suncu datula,[2] tzv. temre, u četvrtoj fazi sazrijevanja.[3] Sehur se smatra sunnetom Alahovog Poslanika. U hadisu se kaže da je u sehuru bereket te ga ne valja preskakati, pa makar popili samo vode, jer "Alah i njegovi meleki donose salavat na one koji ustaju na sehur". Može se osim vode popiti i čašu mlijeku. Najbolja hrana koja spada ovdje su jelo od kruha i sira (nemasni riccota sir) ili mlaćenica. Može u obroku biti i malo salate, svježeg povrća, osušenog voća, nekoliko banana ili malo jogurta.[4]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Hrvatski jezični portal sehur (pristupljeno 7. veljače 2020.)
  2. (boš.) Medžlis ZvornikArhivirana inačica izvorne stranice od 1. veljače 2020. (Wayback Machine) Meho ef. Hasanović: Sehur, iftar i teravija (pristupljeno 7. veljače 2020.)
  3. Akos.ba HURME – veoma zdravo i nezaobilazno voće na iftarima postača 11. srpnja 2013. (pristupljeno 7. veljače 2020.)
  4. (boš.) Bug.ba Dolazi ramazan: Šta jesti za iftar, a šta na sehuru 17. lipnja 2015. (pristupljeno 7. veljače 2020.)